Ako sa popasovať s výberom alkoholu na svadobnú hostinu? Zoznámte sa so svadobnou kalkulačkou.

Čaká vás veľká svadobná hostina a hostia s rôznymi nárokmi?

 

V tomto prípade nestačí staviť iba na dôkladný výber nápojov, ale ak rátate svadobných hostí v stovkách, väčšiu pozornosť by ste mali venovať množstvu objednaných nápojov.

Pri zlých výpočtoch existujú len dva možné scenáre.

 

 

Buď sa hostia budú musieť uprostred zábavy uspokojiť s čistou vodou, alebo naopak, ak to s objednaným množstvom preženiete, môžete hosťom nadbytočný alkohol rovno pribaliť. 

Alkohol tiež nepatrí medzi najlacnejšie položky na svadobnom zozname, preto je obzvlášť potrebné zamerať sa na správny výpočet. Keďže rovnaký problém riešia snúbenecké páry v Bratislave aj v New Yorku, viaceré e-shopy s alkoholickými nápojmi ponúkajú bezplatnú online službu - alkoholovú kalkulačku.  Niektoré kalkulačky sú komplexnejšie a berú do úvahy len základné údaje, ako celkový počet hostí, trvanie svadobnej hostiny a typy alkoholických nápojov, ktoré budú k dispozícii. Kalkulačka vždy ráta so štandardnými veľkosťami fliaš:

  • Víno (červené, ružové, biele, šumivé) - 750ml fľaša
  • Pivo (alkoholické, s nižším percentom alkoholu, ochutené) - 500ml fľaša alebo plechovka
  • Liehoviny - 1000ml fľaša   

 

 

V priemere pripadá na každého svadobného hosťa 1 porcia na 1 hodinu. 

 

Príklad:

Počet hostí: 100

Dĺžka trvania svadobnej hostiny: 6 hodín

 

 

Typ nápoja

Štandardná veľkosť fľaše (l)

Veľkosť jednej porcie (l)

Počet porcií na jednu fľašu

Víno

0,75

0,15

5

Pivo

0,5

0,5

1

Liehoviny

1

0,02

50





 

Typ nápoja

Veľkosť jednej porcie (l)

Množstvo pre jednu osobu/ 6 hodín (l)

Potrebné množstvo

pre 100 osôb/6 hodín (l)

Výsledný počet fliaš

Víno

0,15

0,9

90

120

Pivo

0,5

3

300

600

Liehoviny

0,02

0,12

12

12

Spolu

0,67

4,02

402

732

 

Uvedené výpočty vychádzajú z dlhodobých priemerov a sú viac-menej orientačné a predstavujú len odrazový mostík pre váš konkrétny nápojový lístok.

Nezabúdajte ani na to, že vyššie uvedené hodnoty platia pri hosťoch, ktorí nemajú preferovaný druh alkoholu. Táto kalkulačka dokáže vyrátať presnejšie čísla, a to na základe preferovaného nápoja svadobných hostí. Tieto informácie môžete dopredu zistiť formou online dotazníkov. 

Viaceré dostupné kalkulačky berú do úvahy výlučne priemerné množstvo alkoholu pripadajúce na jednu osobu, ale ak budú mať značné zastúpenie tí, ktorým alkohol veľmi nešmakuje, alebo naopak tí, ktorí prekonávajú limity, určite stavte na presnejšiu kalkulačku s možnosťou rozdelenia hostí do troch skupín - light, average a heavy drinkers. 

 

 

Znížte náklady

 

Menší rozpočet nemusí byť prekážkou v ceste za vašou vysnívanou svadbou. Najprv je nutné zvážiť skutočný počet hostí, ktorí vypijú viac ako len samotný prípitok. V snahe vyhnúť sa nedostatku alkoholu, mnohí snúbenci objednávajú oveľa väčšie množstvá ako sú hostia schopní vypiť, čím poriadne prekročia nastavený rozpočet. Pokiaľ neplánujete investovať do alkoholickej zložky svadobnej hostiny, váš nápojový lístok by mali tvoriť iba základné piliere a to šumivé víno, červené víno, biele víno, svetlé pivo, tmavé pivo a liehoviny. Výber miešaných alkoholických nápojov od výmyslu sveta sa vám tiež nemusí vždy vyplatiť, keďže hostia, ktorí nemajú ani poňatia kde na mape hľadať Cosmopolitan alebo ako vysloviť Mojito s istotou radšej siahnu po dobre známom víne alebo slivovici. Do úvahy berte aj ročné obdobie, v ktorom sa koná vaša svadba. Počas letnej hostiny sa oplatí objednať viac bieleho vína, šampanského a svetlých pív a v zimných mesiacoch hostí najviac uspokojí červené víno a tmavšie verzie pív. 

Svadobné služby mnohých e-shopov s alkoholickými nápojmi ponúkajú aj možnosť vrátenia neotvorených fliaš, a to dokonca na vlastné náklady. So Svetom nápojov máte istotu, že aj keď sa trochu prepočítate, zaplatíte len za to, čo vaši hostia vypijú. Ak ste z Bratislavy alebo jej okolia môžete využiť aj svadobnú službu e-shopu Bottles, ktorý má aj kamennú predajňu a  poskytuje aj možnosť individuálneho poradenstva v oblasti výberu alkoholu na svadbu. 

 

 

Ako servírovať?

 

SOFT BAR

Ideálna voľba pre väčšie svadby s obmedzeným rozpočtom, ale aj menšie svadby s nádychom jednoduchosti. Svadobčania majú na výber z množstva nealkoholických nápojov a spomedzi alkoholických nápojov môžete hosťom ponúknuť bežné červené či biele víno, šampanské alebo pivo. 

OPEN BAR

Nejde práve o úsporné riešenie podávania alkoholických nápojov, ale jednoznačne je to najobľúbenejšia možnosť pre svadobných hostí. V ponuke sa totiž nachádza všetko, čo hostia obľubujú a tak sa nemusia obmedzovať iba na skromný nápojový lístok. Nevýhodou pre snúbencov je, že pri náročnejších hosťoch sa musia pripraviť na vyšší účet

CASH BAR

Túto možnosť by ste mali zvažovať len v prípade, ak plánujete obrovskú svadbu a nie je vo vašej moci, aby ste stovkám ľudí ponúkli alkohol zadarmo. Odporúča sa však hostí vopred upozorniť na to, aby si so sebou zobrali peňaženku. 

Linky:

https://www.bevmo.com/drink-calculator

https://www.evite.com/pages/party/drink-calculator/

https://www.svetnapojov.sk/svadobny-servis-a394

https://recepty.aktuality.sk/recept/5668/cosmopolitan/

https://recepty.aktuality.sk/recept/5485/mojito/

https://www.bottles.sk/svadobny-servis/

https://hubtap.com/wedding-drink-calculator/

 

Zuzana Bánska

Kategória: Svadobné chaosy

Rozsah: dlhý článok (2,8 NS)

Približná dĺžka čítania: 6 minút

Autor: Zuzana Bánska