Ako sa vyrábajú svadobné obrúčky s príbehom?

 

 

Móda a trendy na nás pôsobia každý deň. Ovplyvňujú to, čo si obliekame, až po to, čo jeme a ako trávime svoj voľný čas, preto je prirodzené, že k nim bez rozmýšľania vzhliadame aj počas plánovania svadby. Na základe trendov si vyberáme šaty, navrhujeme svadobné oznámenia a ladíme výzdobu, no aj napriek tomu sú medzi svadobnými záležitosťami stále aj veci, ktoré sú výnimočné. Jednou z nich je aj príbeh snúbencov, a práve ten šperkárka Lucia Bartková zväčňuje vo svadobných obrúčkach. O tom, ako ich vyrába, nám porozprávala v krátkom rozhovore.

 

Šperkárstvo je v dnešnej dobe pomerne netradičným odvetvím. Ako ste sa k nemu dostali?

 

K výrobe obrúčok som sa dostala postupne. Najskôr som vyštudovala zlatníctvo a strieborníctvo na ŠÚV v Kremnici, neskôr som pokračovala v štúdiu odborom Kov a šperk na VŠVU v Bratislave. 

 

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa rozhodli vyrábať práve svadobné obrúčky? Bolo to vždy vaším snom?

 

Už počas štúdia  som sa začala zameriavať na šperky pre zákazníkov. Bavilo ma pozorovať, čo je žiadané, čo ľudia obľubujú, a tak som postupne začala budovať vlastnú značku so zameraním na osobné šperky, medzi inými aj na obrúčky.

 

 

Čím sú vaše svadobné obrúčky výnimočné? Je niečo, čím sa líšia od ktorýchkoľvek iných obrúčok?

 

Obrúčky, ktoré vyrábam, sú výnimočné práve príbehmi. Tie totiž pre každý svadobný pár kreslím na mieru. Niekedy používam vlastné návrhy, inokedy si zas svadobné páry napíšu vzájomný odkaz vlastnoručným písmom. Mať písmo toho druhého vo svojej obrúčke je totiž veľmi osobné. Vytvoriť grafiku, ktorá bude dobre viditeľná aj na menších plochách obrúčok je však skutočné umenie. 

 

Aké odkazy si snúbenci najčastejšie vymieňajú?

 

Často ide o vyznania lásky, prezývky a tajomstvá. Mnohé páry obľubujú práve symboly pripomínajúce im chvíle, ktoré spolu prežili, ich záľuby, sny a túžby ale aj to, ako sa zoznámili. Najčastejšie sa v obrúčkach objavujú mená alebo začiatočné písmená mien a často žiadaným je aj dátum svadby. Ostatné symboly,  ktoré kreslím na mieru, sú vždy odlišné. Niektoré páry sa poznajú krátko, iné aj 10 rokov a viac. Niektoré obrúčky tak majú v sebe jeden odkaz, iné však nimi môžu byť doslova obsypané. Pri každej dvojici je to naozaj individuálne.

 

To znamená, že každý kus, ktorý vyrobíte, je originál?

 

Presne tak, každý kus je originál. Svetové značky ako Cartier alebo Tiffany majú svojich návrhárov, tí navrhnú kolekciu a v rámci nej sa vyrobí a predá množstvo identických kusov do celého sveta. U mňa je každý kus iný a vyžaduje si vždy nové návrhy, na ktoré neraz potrebujem viac času ako na samotnú výrobu obrúčok. Návrh je mimoriadne dôležitý, preto ho pred samotným gravírovaním vždy posielam snúbencom na prípadné doladenie a schválenie.

 

Už ste načrtli návrh a gravírovanie. Čo okrem týchto dvoch krokov zahŕňa samotný proces výroby svadobných obrúčok?

 

Prvým krokom je odmeranie veľkostí. Následne si svadobné páry môžu skúšať rôzne profily, šírky a farby obrúčok až si nakoniec vyberú tie, ktoré sa im páčia. Pre inšpiráciu snúbencom prezentujem aj príbehy, ktoré som už realizovala. Rozprávam sa s nimi o tom, čo je pre nich najdôležitejšie a čo im prináša radosť a hneď po stretnutí začínam pracovať na samotných návrhoch. Keď sú hotové, snúbencom ich mailom posielam na prípadné doladenie a schválenie. Až potom začínam s gravírovaním, ktoré je špeciálne hĺbkové a veľmi detailné, aby tak mohli viditeľné kresby vzniknúť aj na jemnejších dámskych obrúčkach.

 

Tak sa zdá, že snúbenci, ktorí si výber obrúčok nechávajú na poslednú chvíľu, u vás zrejme nepochodia :) Koľko času na ich výrobu potrebujete?

 

Doba výroby je individuálna podľa termínu svadby a počtu zákaziek, ktoré aktuálne mám. Výrobu obrúčok je však určite potrebné riešiť aspoň tri mesiace pred svadbou. Čím skôr tým lepšie, aby tak vznikol dostatok času na doladenie príbehu. Zákazky na poslednú chvíľu napríklad vôbec neprijímam, pretože takáto situácia je pre obe strany zbytočne stresujúca - snúbenci majú málo času na premýšľanie a ja zas na navrhovanie a na samotnú realizáciu.

 

Okrem dostatku času zrejme vyžadujete aj osobné stretnutia, nemýlim sa?

 

Na úvod výroby takýchto obrúčok je určite ideálne, ak sa so snúbencami stretneme osobne. Tieto stretnutia vždy prebiehajú priamo v ateliéri na Račianskej ulici, kde mám pre bližšiu predstavu vystavené aj vzorky s hĺbkovým gravírovaním. Žijeme však vo svete technológií a osobný kontakt v mnohých prípadoch nie je potrebný, i keď ho páry často vyhľadávajú, pretože je výnimočnejší. Pri skúšaní vzoriek sa dozviete množstvo informácií o ich výrobe a ja osobne rozprávam svadobným párom aj o príbehoch, ktoré som realizovala. Inšpirujem ich, aby mali v obrúčkach to, čo ich spája, z čoho sa tešia, čo spolu zažili. 

 

To znamená, že výrobu personalizovaných svadobných obrúčok je možné riešiť aj online?

 

Samozrejme. Pre odmeranie veľkostí snúbencom posielam merač poštou priamo domov, pričom následná komunikácia už tak či tak prebieha najmä prostredníctvom mailu alebo sociálnych sietí. Ak je potrebné doriešiť niektoré detaily a snúbenci uprednostia osobný kontakt, veľmi rada sa s nimi stretnem aj druhý či tretí raz a po schválení návrhov a dokončení výroby si môžu hotové obrúčky prísť vyzdvihnúť osobne.

 

Viaceré páry sa snažia pred svadbou ušetriť, a tak na výrobu obrúčok “zrecyklujú” vlastné zlato. Môžu tak urobiť aj u vás?

 

Pracujem len s vlastným zlatom a zlaté zlomky nevykupujem. So spracovaním zlata je to totiž zložitejšie. Bralo mi to veľa času, čo išlo na úkor priestoru pre zákazníkov a kreslenia príbehov. Práve preto som sa takto rozhodla. Obrúčky teda zhotovujem len z vlastného 14 a 18 karátového zlata ružovej, červenej, žltej a bielej farby. 

 

Keby sme sa na svadobné obrúčky mali pozrieť z hľadiska praktickosti, aký typ resp. tvar by ste odporučili?

 

Obrúčky s príbehom sú veľmi praktické. Pred niekoľkými rokmi som vyrábala aj zložitejšie profily obrúčok, tie sa však časom menia a tak som sa začala špecializovať výhradne na čisté tvary, ktoré sú kvalitné. Najviac sa mi osvedčil jemne zaoblený profil, ktorý je skutočne nádherný aj po rokoch nosenia. Každý kov sa však dennodenným nosením môže znehodnotiť, preto pri ťažkých prácach odporúčam nosiť rukavice a pred cvičením s kovovými nástrojmi zložiť obrúčky do krabičky.

 

A čo kamienky? Nevesty ich majú rady. Využívate ich?

 

S kamienkami nepracujem. Sú citlivé, musia sa často čistiť a môže sa stať, že nejaký vypadne, keďže obrúčky manželia nosia každý deň. Veľmi obľúbená je kombinácia zásnubného prsteňa s jedným kameňom a k nemu svadobná obrúčka bez kameňov s gravírovaním na mieru, pričom nevesty nosia zásnubný prsteň s obrúčkou na jednom prste.

 

Očakáva sa, že muž aj žena budú mať obrúčky navrhnuté v jednom štýle alebo je to už prežitok?

 

Ženská obrúčka je v porovnaní s mužskou celkovo jemnejšia. Páry si niekedy vyberú odlišný tvar a dokonca aj farbu zlata, sú odvážnejšie a neraz tým vyjadrujú aj svoj názor.

 

A ako vnímate trendy? Týkajú sa aj výroby svadobných obrúčok alebo ide výhradne o nadčasový šperk?

 

V rámci návrhov síce pracujem s minimalistickými tvarmi obrúčok, ktoré budú aktuálne aj v budúcnosti, no nie je to o zdobení a vzoroch. Je to o osobných želaniach a jedinečných príbehoch. Svadobné páry v nich majú to, čo im prináša radosť, a čo ich spája, nie to, čo je práve aktuálne.

 

Ako je to s návrhom svadobného príbehu? Prichádzajú za vami páry už s konkrétnou predstavou alebo návrh príbehu očakávajú od vás? 

 

Najčastejšie už majú snúbenci premyslené, čo by chceli mať na obrúčkach vygravírované. Niektorí však potrebujú poradiť a inšpirovať sa. Práve vtedy nám dobre padne osobné stretnutie, ktoré trvá približne hodinu, počas ktorej sa rozprávame aj o tom, čo by na svojich obrúčkach mohli mať. Doma potom pokračujú v premýšľaní o tom, čo je v ich vzťahu najdôležitejšie, a čo si chcú po celý zvyšok života pripomínať. Myslím, že sú to pre nich krásne tvorivé chvíle. Často mi potom píšu s nadšením, čo všetko vymysleli. Je to obohacujúce pre obe strany :)

 

Stretli ste sa už aj s tým, že by snúbenci chceli pôvodný návrh prerobiť? Je to vôbec možné alebo je prvotný návrh nezvratný?

 

Ku každému páru pristupujem individuálne. Tým, že návrhy gravírovania riešime dlhší čas, ide naozaj o veľmi premyslené koncepty. Gravírujem až po schválení návrhov, a keďže je gravírovanie hĺbkové, nie je možné ho už zmeniť. Minulý rok sa mi stalo, že dvojica chcela mať v obrúčkach dátum svadby, no ten sa kvôli pandemickým opatreniam zmenil dva dni pred svadbou. Obrúčky už boli vyrobené, no keďže spokojnosť zákazníkov je pre mňa dôležitá, obrúčky som prerobila na vlastné náklady. Ten úsmev na tvárach snúbencov mi bol najkrajšou odmenou. Moja tvorba totiž nie je masová výroba a svojich zákazníkov si pamätám - hlavne podľa ich príbehov :) 

 

Utkvela vám takto v pamäti aj výroba nejakých ďalších obrúčok?  

 

Samozrejme, je množstvo príbehov, na ktoré si viem okamžite spomenúť. Každý je jedinečný :) Mala som však jednu dvojicu, ktorá si želala napísať odkaz jeden druhému vlastnoručným písmom, ale ako tajomstvo pre toho druhého. Nevesta aj ženích mi poslali svoje rukopisy, každý zvlášť mailom, a prečítali si ich až na svadbe ako manželský sľub. To bolo naozaj dojímavé. Zo symbolov si pamätám práve hory, kde dostala nevesta žiadosť o ruku. Konkrétne na Kôprovskom štíte vo Vysokých Tatrách. Museli to byť úžasné zásnuby s krásnym výhľadom na okolitú krajinu. Slovensko je nádherné a v mojich obrúčkach sa často objavujú práve obľúbené miesta snúbencov a prírodné motívy :)

 

Odkazy, IG, FB : https://www.instagram.com/luciabartkovajewellery/