Chudnutie pred svadbou

Je čas chudnúť pred svadbou?

 

Konečne ste našli tie správne svadobné šaty, ale jednoducho vám nesedia tak, ako by ste si predstavovali? Alebo chodíte celé dni okolo zrkadla a odmietate sa zmieriť s tým, že by vám zopár kíl navyše malo prekaziť jednu z najkrajších životných udalostí? Či už ste nevesta alebo ženích a našli ste sa v týchto otázkach, tak vám náš výber tých najefektívnejších metód a spôsobov, ako vyriešiť situáciu s nedokonalou postavou, uľahčí svadobné prípravy a pomôže vám zvýšiť si sebavedomie. Na výber máte, samozrejme, preplnený zoznam radikálnych diét, pri ktorých však nestratíte len nadbytočné kilá, ale aj kopu energie, času a v neposlednom rade aj peňazí. S tými najobľúbenejšími metódami chudnutia, ktoré sú overené a zároveň vás nepripravia o všetky úspory, sa s vami podelíme, aby váš svadobný deň bol čo najdokonalejší. 

 

 

Krôčik od perfektnej postavy

 

Svadobné prípravy sú už v plnom prúde a vás netrápi nadváha, ale iba malé hmotnostné nedokonalosti, ktoré si nevyžadujú žiadne drastické hladovanie. Ak túžite schudnúť iba niekoľko kíl, aby ste sa dostali k vytúženým číslam na váhe a cítili sa tak čo najpohodlnejšie vo vlastnom tele, siahnite po krátkodobých diétach, alebo sa len odhodlajte priniesť do svojho života zopár zmien. Základnými piliermi pre viditeľné výsledky sú jednoznačne strava, pohyb, spánok a pozitívne nastavená psychika. Pokúste sa zistiť, v ktorej z týchto činností pokrivkávate a vrhnite sa do procesu zmien. Neváhajte a polotovary vymeňte za celozrnné výrobky, zeleninové šaláty, ryby na milión zdravých spôsobov a biele pečivo radšej tiež vyškrtnite zo zoznamu. Nezabúdajte zahrnúť do dennej rutiny aj raňajky, bez ktorých vás pocit hladu neopustí. Vytvorte si jedálniček na mieru podľa vášho gusta a dodržujte odporúčaný pitný režim. Prevažnú časť prijímaných tekutín by mala tvoriť voda, ktorá vám dodá aj pocit sýtosti, a tak zaženie nielen smäd, ale sčasti aj hlad. Spestriť deň si môžete ale aj ovocnými šťavami, smoothies alebo si obyčajnú vodu dochutiť citrónom, pomarančom, zázvorom a inými osviežujúcimi bylinkami. Doplniť si energiu môžete bez obáv aj kokteilmi z diétnych surovín. Pri zostavovaní jedálnička sa môžete inšpirovať napríklad na stránke Fitness Revolution.

 

 

Riadiť sa môžete aj niekoľkými typmi diét, pri ktorých je však potrebné dať pozor na to, aby ste ich nedržali až príliš dlhú dobu. Do tejto skupiny patrí napríklad ovocná diéta. Už z názvu vyplýva, že ovocie sa stane vaším jediným zdrojom energie. Z lekárskeho hľadiska dochádza k zvýšenému príjmu sacharidov a opačný efekt nastáva pri tukoch a bielkovinách, ktorých príjem je obmedzený. Výhodou je, že si môžete sami vybrať také typy ovocia, ktoré sú vám pochuti. Aby sa však dostavili viditeľné výsledky, siahnite po ovocí s nízkymi kalorickými hodnotami, ako je bobuľové ovocie, citrusy, jahody, ananás, melóny či nektárinky. Nemusí ísť výlučne o ovocnú diétu, ale zahrnúť do jedálnička môžete aj jogurty. Nutričné hodnoty obľúbených typov ovocia nájdete tu. Trvať by mala maximálne jeden týždeň.

 

 

Zabojujte s nadváhou

 

Obmedzujú vás nadbytočné kilá v bežných činnostiach a túžite po tom, aby sa váš svadobný deň obišiel bez nich? Pripravte sa ale na radikálne zmeny, bez ktorých ostanú vaše vysnívané šaty opustene visieť v skrini. Najprv zistite, do ktorej kategórie patríte a jednoducho si vyrátajte svoj BMI index. Či už plánujete schudnúť len niekoľko kíl, alebo rovno ísť za cieľom perfektnej postavy, primárne sa sústreďte na svoju každodennú stravu, spánkový a pitný režim a obzvlášť venujte pozornosť pohybovým aktivitám.

 

 

Strava

 

S výberom zdravých potravín a nastavením ich pravidelného príjmu bojuje dnes čoraz viac ľudí. Môže za to nielen pracovná vyťaženosť, ale aj obyčajná lenivosť, ktorá vám nedovolí pustiť sa do plánovania denného rozvrhu a výrazne tak ovplyvní aj vašu hmotnosť a celkovú náladu. Ak totiž váš každodenný príjem energie závisí od aktuálnej ponuky na pumpe, v pouličných stánkoch či v prevádzkach rýchleho občerstvenia, pripravte sa na to, že vyššia hmotnosť je len začiatok. Nadváha postupne prejde do vysokého krvného tlaku, k nepriaznivým hodnotám cholesterolu a aj problémom so svalmi a pohybovým aparátom. Nie je to teda len o vzhľade, ale doslova o postupnom ničení zdravia, ktoré je v mnohých prípadoch nezvratné. S obezitou sa môžete popasovať aj vlastnými metódami bez vyhľadania odbornej pomoci. Ku štíhlej postave vás pri dôslednom dodržiavaní zavedie aj populárna značka KetoMix či ChiaShake, ktoré sa právom dostávajú do povedomia ľudí aj cez televízne reklamy. Intenzívne výsledky ich produktov spočívajú v starostlivom výbere kvalitných surovín, ktoré vám poskytnú dostatočné množstvo energie a neoberú vás ani o pestré chute. Opäť je tu možnosť zostavenia vlastných balíčkov jedla a nápojov zo širokej ponuky značky KetoMix, alebo môžete siahnuť po výhodných balíčkoch, ktoré vydržia aj niekoľko týždňov. S vyváženými diétnymi pokrmami a nápojmi schudnete efektívne a nehrozí vám strata vitamínov či iných výživných látok. Ak vám teda do svadobného dňa ostáva ešte hodný kus času, vrhnite sa do boja s nadbytočnými kilami bez otáľania a bez straty energie. Pravidelné stravovanie je dôležité nielen pri chudnutí, ale aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Je odporúčané jesť 4-5krát denne a poctivo dodržiavať pitný režim. Na dosiahnutie ideálneho množstva vody v tele vám pomôže niekoľko druhov výživových doplnkov, ktoré bez problémov zoženiete v každej lekárni, alebo aj taký obyčajný čaj 

 

 

Dukanova diéta

 

Odborníkmi a lekármi schvaľovaná redukčná diéta bola začiatkom tohto storočia prvýkrát publikovaná Francúzom P. Dukanom. Diéta sa skladá z niekoľkých fáz, pričom nejde len o samotnú redukciu hmotnosti, ale aj o jej následné udržanie. Obmedzenie určitých typov jedál a surovín je len fázové a tak nedochádza k škodlivej strate vitamínov. Takto zostavený jedálniček má dostatočné nutričné hodnoty a pri striktnom dodržiavaní prinesie zreteľné výsledky už počas prvej fázy. Priebeh všetkých troch fáz nájdete vysvetlený tu

 

Kalorický deficit

 

S chudnutím sa automaticky spája aj denný príjem kalórií, ktoré sú kľúčovými hodnotami energetického príjmu. Každé telo si vyžaduje iné množstvo kalórií v závislosti od rýchlosti spaľovania a od metabolizmu. Neexistujú tak striktné a univerzálne zadané hodnoty kalórií, ktoré by platili pre každého. Kalorický deficit nastáva vtedy, keď prijmete menej kalórií, ako si vaše telo žiada, čo znamená, že schudnete. V opačnom prípade, keď je váš príjem väčší, ako potrebujete, hmotnosť sa zvyšuje. Pri kaloricky vyváženej strave ale nezabúdajte na to, že ideálny jedálniček by mal pozostávať zo 40%-50% sacharidov, 25%-30% bielkovín a 20%-30% zdravých tukov. Počítanie kalórií vedie k detailnému monitoringu konzumovaných jedál a tabuľky, podľa ktorých môžete postupovať sú ľahko prístupné aj na internete spolu s kalkulačkou.

 

 

Spánkový režim

 

Kvalitný spánok je ďalším faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje proces chudnutia. Každodenná rutina si totiž od vášho tela vyžaduje množstvo energie, ktorú vám síce dodá aj strava, ale únavu a vyčerpanie zaženiete len zdravým spánkom. Pre dospelého človeka platí norma 6-8 hodín, pričom je dôležité nezabudnúť na čas. Každý deň by ste mali ísť spať a vstávať v približne rovnakú hodinu, aby si váš organizmus zvykol na určitý rozvrh. Technológie priniesli aj do tejto oblasti nejaké novinky, s ktorými je sledovanie spánku oveľa jednoduchšie.

 

 

Pohyb

 

Pohyb a športové aktivity v akejkoľvek forme majú významný vplyv nielen na vaše fyzické, ale aj psychické zdravie. Ak nie ste práve fanúšik aktívneho športu, obyčajná chôdza či beh vám úplne postačia na dosiahnutie vytúženého cieľa. Samozrejme, každý šport má niečo do seba a prináša isté výhody. Vybrať si môžete z týchto 10 športov, alebo si vytvoriť vlastnú zostavu cvikov, ktoré vaše telo dajú do pohybu.

 

 

Odkazy a prepojenia:

https://chiashake.sk/kategorie-produktov/dietne-jedla/dietne-kokteily/

https://fitnessrevolution.sk/zdravy-jedalnicek-na-cely-tyzden/

https://www.vaha.sk/etab?id=ovocie&o=en_kcal

https://www.calculator.net/bmi-calculator.html

https://www.ketomix.sk/keto-jedla/

https://chiashake.sk/obchod/ 

https://www.ketomix.sk/keto-jedla/

https://chiashake.sk/kategorie-produktov/dietne-jedla/vyhodne-dietne-balicky/

https://calc.kaloricketabulky.sk/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/65265-ako-funguje-dukanova-dieta-jedalny-rozvrh-prvej-fazy/

https://www.nay.sk/smart-hodinky-a-fitness-naramky/funkcie-smart-hodiniek_monitoring-spanku/sort-by_cheapest

https://www.mojalekaren.sk/forfemina/?gclid=CjwKCAiAsYyRBhACEiwAkJFKotTPM78A4L-2LHzH-2bYdoAAwFJ_tKNMuIwg54_k7qdDA2S2PL8H0hoCxgkQAvD_BwE

https://etabletka.sk/rady/bylinky-na-odvodnenie/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/65265-ako-funguje-dukanova-dieta-jedalny-rozvrh-prvej-fazy/

https://www.zivotosprava.sk/je-mozne-chudnutie-sportom-tu-je-10-tipov-na-tie-sporty-ktore-su-vhodne-na-chudnutie/