Čo dať rodičom na starosti pri príprave svadby?

Svadba je veľkým a významným dňom nielen pre snúbencov, ale aj samotných rodičov, ktorí intenzívne prežívajú plánovanie a všetky prípravy so svadbou spojené. Iste, zažiariť na svadbe má v prvom rade nevesta, avšak, dôležitými sú i mama a  svokra. Akú sú úlohy rodičov a čo im dať na starosti pri príprave svadby?

Každá svadba prináša so sebou špecifiká

 

V prípade, ak sa neberiete len so svedkami na úrade, hovoríme o časovo, finančne aj strategicky náročnej záležitosti, na ktorú sa je potrebné pripraviť. Akiste, ak ide o menšiu svadbu, príprava je v podstate totožná ako pri plánovaní veľkej hostiny. Väčšie svadby však so sebou prinášajú rozsiahle zoznamy hostí, dôslednú prípravu cateringu a iného občerstvenia. Potrebné je nájsť čo najvhodnejší dátum svadby, zladiť hudbu s fotografom, kameramanom, výzdobou či ďalšími komponentami, ktoré chceme na svadbe mať. Vyžaduje si to ozaj dostatok času, úsilia a plánovania, s ktorými nám vo veľkej miere dokážu pomôcť práve rodičia. Určite sme za to, aby ste si rozumne rozdelili svadobné roly v predstihu a s pokojom si pripomenuli, čo ktorá úloha znamená a obsahuje. Komunikácia je základ, nezabúdajte na to ani v tomto prípade.

 

Mama nevesty a jej úlohy

 

Rokmi sa úloha nevestinej mamy skutočne zmenila. Niekedy sme práve mamu nevesty vnímali ako hlavnú organizátorku svadby, ktorá zariadi mnohé úlohy. V súčasnosti je však oporou dcéry, ktorej pomáha s uskutočňovaním a plánovaním všetkých predstáv a snov spojených so svadbou. 

Hlavná manažérka

 

Či už ide o podporu pri hľadaní, porovnávaní a objednávaní miesta obradu a samotnej hostiny alebo zoznam hostí, môžeme ju považovať za hlavnú manažérku. Mama nevesty by sa mala postarať o svadobné dary. Na mysli máme rozposielanie pozvánok, pri ktorom by mala mať pripravený zoznam potrebných vecí, ktoré budúci novomanželia budú potrebovať. Rovnako s ňou nevesta preberá celkový rozpočet, keďže podľa tradícii by svadbu mala zaplatiť práve rodina nevesty. V súčasnosti sa však na svadbu skladajú rodičia oboch, ale aj snúbenci, v niektorých prípadoch si svadbu dokonca platia aj snúbenci celkom sami. 

 

Opora nevesty

 

Mama nevesty je hlavnou oporou svojej dcére. Nesmieme zabudnúť podotknúť, že by sa mala vyhýbať presadzovaniu vlastných predstáv o svadbe, čo je však v skutočnosti veľmi náročné a mnohokrát je práve tento bod kameňom úrazu. 

V prípade, ak sa rodičia nevesty a ženícha pred svadbou ešte nestretli a nezoznámili, táto iniciatíva, resp. návrh by mal smerovať práve od nevestinej mamy, ktorá by mala spoločné stretnutie naplánovať. V tejto súvislosti si má právo prvá vybrať šaty na svadbu, a následne informovať ženíchovu mamu, keďže je vhodné, aby sa zladili. 

 

Aký dress code zvoliť?

 

V prípade výberu farby šiat sa informácie rôznia. Zatiaľ čo niekde sa vraví, že predpokladom pre mamu nevesty, ako jedinú ženu okrem nevesty, je svetlá farba šiat (ostatné ženy, a teda aj ženíchova mama by si mali zvoliť tmavšie odtiene, ako napríklad modrá, bordová, bronzová – nikdy však nie biela či čierna farba), na inom mieste sa uvádza, že mama nevesty i ženícha by sa mali zladiť do tmavších odtieňov. 

 

Stará sa o hostí

 

Svadobné mamy by mali tiež napĺňať potreby hostí a starať sa o nich počas celého večera, resp. noci. Preto sa s nimi určite poraďte, v akom časovom intervale by mali plynúť slávnostné chody, ako by malo vyzerať menu, aký alkohol budú mať hostia na výber. Preto by ste rady a názor svadobnej mamy nemali vynechať ani pri zasadacom poriadku, ktorý hrá v mnohých prípadoch významnú rolu. Nezabudnite ju informovať o všetkých záležitostiach súvisiacich s reštauráciou, cateringom, hotelom a pod., aby ste predišli zbytočným nedorozumeniam. 

 

Uvítava aj vyprevádza svadobčanov

 

Medzi ďalšiu z hlavných rol mamy nevesty patrí uvítavanie svadobných hostí. V prípadoch, keď sa nepoznajú a situácia si to vyžaduje, aj prípadné zoznamovanie. Spolu s nevestiným otcom by mali rovnako prijímať gratulácie, sedieť by obaja mali na čestnom mieste pri svadobnom stole – hneď vedľa nevesty. Svadobná mama by bezpochyby mala na svadbe ostať až do úplného konca osláv, keďže vyprevádza všetkých hostí, ktorým sa i poďakuje za účasť, prípadne odovzdá poďakovanie v podobe daru či výslužky. 

 

Otec nevesty a jeho úlohy na svadbe

 

Dá sa povedať, že otec nevesty má úloh podstatne menej ako mama. Avšak, vzájomné prerozdelenie úloh je namieste a takpovediac sa aj očakáva. Dress code otca nevesty by mal zodpovedať tmavému alebo svetlému obleku, voľba by mala sčasti závisieť aj od ženíchovej voľby, no konečný výber je na preferencii samotného otca.

 

Po boku nevesty

 

Asi najznámejšou a najdôležitejšou úlohou otca nevesty je priviesť ju k oltáru k jej nastávajúcemu manželovi. Práve otec má tu česť ísť s ňou až k oltáru pred očami všetkých prítomných svadobčanov. Hneď po boku nevesty sedí so svadobnou mamou. 

Neveste je zároveň nablízku aj pri prvom tanci otca s dcérou. Ide o nezastupiteľnú úlohu otca. Určite preto nie je zbytočné si pred svadbou pretrénovať s nevestou tanečné kroky na už zvolený tanec (poväčšine ide o valčík, waltz alebo foxtrot). Po spoločnom tanci s nevestou následne otec otvára so svojou ženou tanečné sólo pre rodičov.

 

Pripíja a prihovára sa

 

Nesmieme zabudnúť na maličkosť, akou je slávnostný prípitok, ktorým by mal otec nevesty verejne vyjadriť slová gratulácie novomanželom. Rovnako však niektoré nevesty požiadajú svojho otca o slávnostný príhovor, ktorý si je bezpochyby dobré pripraviť vopred. Voľba závisí už na neveste, respektíve i ženíchovi. Akiste, i samotnom otcovi a jeho komunikačných predpokladoch. 

Podobne ako mama nevesty, aj otec ostáva na svadbe do samého záveru, lúči sa s hosťami.

 

Aké sú pravidlá obradu a hostiny?

 

Ak sa bavíme o sprievode, nevesta v ňom prichádza s otcom ako posledná. Naopak, prvý prichádza práve ženích so svojou mamou. Hneď za nimi už kráča svadobná mama s otcom ženícha. Ceremónia sa má chápať ako uvedenie sobášiaceho páru do manželského stavu. 

Pri zasadacom poriadku v rámci svadobnej hostiny sú za vrcholom stola usadení novomanželia, keďže sú hlavnou dominantou. Teraz vás však možno prekvapíme, ale mnohokrát dochádza ku faux pas, keďže rodičia nevesty sedia obvykle na strane nevesty a rodičia ženícha po boku ženícha. Správne by to malo byť však presne naopak. Práve nedodržaním tohto poradia sa môže symbolizovať akási neznášanlivosť s rodičmi partnera, čo si určite neželáte. 

 

Mama ženícha a jej úlohy na svadbe

 

Nevesta je tá, ktorá by sa mala postarať o to, aby zadelila mame ženícha všetky úlohy. Určite bude nápomocná pri vytváraní zoznamu hostí a tiež zasadacom poriadku za stranu ženícha, keďže hostí dôverne pozná. Rovnako môže, no samozrejme nemusí, prispieť k nápadom na dekoráciu, programu, výberu hudby či svadobného menu. 

 

Po boku ženícha

 

Mama ženícha vedie svojho syna k oltáru, čo sa prirodzene predpokladá. Rovnako ako mama nevesty, aj ona pomáha s privítavaním hostí a ich zoznamovaním s ostatnými svadobčanmi. Sólo so ženíchom má hneď v prvom tanci rodičov s novomanželmi. 

 

Aký má zvoliť outfit?

 

Ženíchova mama by sa určite mala dohodnúť s mamou nevesty a spoločne si vybrať kostým či šaty, ktoré budú vo farebnom súlade, prípadne, ktoré budú korešpondovať so svadobnou výzdobou. 

 

Otec ženícha a jeho úlohy na svadbe

 

Po vyššie spomenutých prerozdeleniach úloh by sa dalo povedať, že otec ženícha má na svadbe najmenej úloh. Iste, možno nemá žiadnu pevne stanovenú zodpovednosť a starosť, avšak, novomanželia ho môžu poprosiť o slávnostnú reč či zapojenie sa do tvorby zábavného svadobného programu.

Rovnako prijíma gratulácie, je k dispozícii v prípade potreby obsluhy svadobných hostí či ich špeciálnych požiadaviek. Jeho oblek by mal byť odtieňom príbuzný tomu synovmu.