Čo keď zásnubný prsteň nie je taký, ako som si predstavovala?

 

 

Zásnuby patria so stopercentnou určitosťou medzi jeden z najkrajších a nezabudnuteľných momentov nášho života. Nech ide o akékoľvek miesto, situáciu a okolnosti, význam tohto činu zohráva najvýznamnejšiu rolu. Spomínate si na povestnú vetu: Vezmeš si ma?“ a následný pohľad na otvorenie škatuľky s prsteňom? Ako ste zareagovali?

 

 

Nie ste jediná

Pravdou je, že nie ste jedinou ženou, ktorá sa nestotožnila so zásnubným prsteňom. Môže to znieť priam pohŕdajúco a nedôstojne, že si nevážite snúbencov vzácny dar a raníte jeho city. Opak je však pravdou. Vnímajte to ako realitu, ktorá môže nastať. Nejde v podstate o nič svetoborné, ale určite je správne zdôveriť sa snúbencovi v prípade, ak vám prsteň neimponuje.

 

 

Vyčkajte

Ak sa vám prsteň hneď na prvý dojem nezapáčil, povedzme si úprimne, nie je ešte dôvod na paniku. Správne je vyčkať zopár dní, nechať tomu čas a vstrebať všetky pocity, emócie a koniec-koncov aj celkový dojem zo snubného prsteňa. 

Prsteň noste zopár dní a sami zistíte, či sa vám postupne zapáči a vytvoríte si k nemu akýsi vzťah. Hoci vás prvotne nenadchol, nemusí to ešte vôbec znamenať, že sa vám postupom času nezačne páčiť. 

Významnú rolu hrá aj samotná emócia, akési pozadie dôvodu kúpy prsteňa. Spýtajte sa snúbenca, prečo sa rozhodol práve pre tento prsteň, možno vás práve vysvetlenie a samotný výber dojme natoľko, že vám prsteň prirastie k srdcu. Čo ak ho vybral z dôvodu, že podobný nosila jeho mama či blízka rodinná osoba, ktorú si vážil, a tak sa rozhodol zaobstarať podobný vám? Práve priblíženie argumentácie môže viesť k zmene vašich postojov.

 

 

Zdôverte sa

Ak už prešiel istý čas a vy ste dospeli do štádia, že zásnubný prsteň sa vám stále nepáči, nastal čas zdôveriť sa s touto chúlostivou záležitosťou vášmu snúbencovi. Predpokladať iste môžete zranenie, resp. jeho sklamanie, ktoré nemusí byť také banálne, ako sa na prvý pohľad môže zdať, ale základom je byť úprimná a obzvlášť citlivá. 

V žiadnom prípade sa o tejto veci nerozprávajte na verejnosti, v prítomnosti ďalších blízkych osôb. Zvoľte situáciu, keď budete v súkromí a v pokoji. Otvorene a jemne sa snúbencovi zdôverte so všetkým, dôraz klaďte najmä na celkový spôsob komunikácie – vyhnite sa hnevu, nervozite, zvýšenému tónu či ironickým poznámkam.

Pri rozhovore tiež snúbencovi vysvetlite, že ho nechcete žiadnym spôsobom raniť či uraziť, ale úprimne mu chcete dať najavo, že prsteň nekorešponduje s vašimi predstavami a vkusom. 

 

 

Vymením ho?

Ak ste si už všetko odkomunikovali a vysvetlili, na rade je ísť do klenot, najlepšie tých, kde vám snúbenec prsteň kupoval. Teraz je už na vašej dohode a rozhodnutí, či prsteň vrátite a zameníte za celkom iný, alebo ho prípadne len akosi upravíte. Napríklad, možné je pozmeniť akýmsi spôsobom dizajn prsteňa. 

Ak sa však rozhodnete o výmenu, tiež myslite na rozpočet, ktorý by ste mali v každom prípade rešpektovať a dodržať. Preto sa je dobré možno aj vopred pred návštevou klenotníctva diskrétne opýtať na rozpočet snúbenca a do tejto sumy následne hľadať prsteň, ktorý sa vám obom bude páčiť a bude sa zhodovať s vašimi predstavami. 

 


 

Možno ho stačí nasmerovať

Bezpochyby netrafíte vedľa, ak vášmu partnerovi už počas vášho chodenia dáte najavo, akým štýlom by ste sa pri výbere prsteňa chceli uberať. V podstate by ste docielili želaný efekt, ktorým je neocitnúť sa vo vyššie uvedených situáciách.

Netvrdíme, že by ste mu mali hneď ukázať prsteň, ktorý chcete, a rovnako tak mu ani na email poslať link s vaším vybraným prstienkom. Ale stačí možno taktne pri výklade či na internete poukázať na štýl, ktorý vám je blízky.

Ale nech je tak či onak, partner by vás mal už za ten spoločný čas poznať a vedieť, aká ste a čo sa vám páči. No nevylučujte to tiež možnosť, že sa nemusí trafiť do vášho vkusu, čo na druhej strane neznamená, že vás nepozná. 

Buďte však citlivá, milá a opatrná, keďže zásnuby spojené s výberom správneho prsteňa nie sú jednoduchou záležitosťou a rozhodnutím aj pre samotného partnera. Prajeme vám veľa radostných chvíľ, nech je váš prsteň (no najmä partner) správny. Pretože, povedzme si úprimne, základom je partner, nie prsteň na ruke.

 

 

Použité zdroje:

http://nevesta.sk/co-robit,-ked-sa-vam-nepaci-vas-zasnubny-prsten-article-40075-1923.aspx

https://minikar.ru/sk/vdohnovenie/chto-delat-esli-vam-ne-ponravilos-pomolvochnoe-kolco/

https://www.slovakwoman.sk/bola-nestastna-ze-jej-zasnubak-ma-maly-suter-stazovala-sa-na-internete-a-takto-dopadla/