Čo spĺňa dobrá svadobná fotografia?

 

Pali Kulkovský sa 12 rokov venuje fotografii rôznych žánrov. Od svadobnej fotografie, cez "fashion" až po reklamnú a krajinkársku fotografiu. Popri foteniu sa dlhé roky zaujíma i o prácu s ľuďmi s rôznymi ochoreniami ako osobný asistent. Vo voľnom čase si zvykne zbaliť batoh a odletieť na cesty-necesty. Tiež rád varí a trávi čas s blízkymi. 

Ako sa fotograf – profesionál pripravuje na svadobné fotenie?

Myslím, že všeobecne nemám nejakú špecifickú prípravu. Konkrétne pri svadobnej fotografii je to taká rutina. Pripraviť si techniku, pozrieť si prípadne miesta v okolí, kde sa bude fotiť a urobiť si v hlave hrubý časový harmonogram. Komunikácia s klientmi pred samotným “dňom dé“ je samozrejmosťou. 

 

 

O čom by mali novomanželia upovedomiť pred svadbou fotografa? 

Snažím sa ich vždy informovať, čo a ako dlho približne trvá v rámci samotného fotenia. Upozorniť ich na možné prekážky (ostré svetlo počas fotenia na obed a pod.) a poradiť im najlepšie možnosti, aby sme boli schopní spoločne vytvoriť tie najkrajšie zábery z ich veľkého dňa. 

Kedy reálne ideš k novomanželom a od akého momentu ich začínaš fotiť? 

Svadby fotím už od skorého rána, začíname väčšinou nevestou u kozmetičky či kaderníčky. Čiže sprevádzam ich s objektívom počas celého svadobného dňa až do nočných hodín, kým trvá svadobný program. 

Svadobné šaty na strome, topánky na tráve, obrúčky na pni. Ako sa vyhnúť klišé záberom? 

Som názoru, že aj vyššie popisované "klišé zábery" vedia zaujať, keď im vnímavé oko fotografa vnesie nový pohľad, napríklad netradičným prostredím či svetlom. Ja fotím mnohokrát čisto intuitívne, čiže využívam čokoľvek ma v daný moment v okolí zaujme a snažím sa z toho vyťažiť maximum.

 

 

Čo originálne momentálne frčí vo svete svadobných fotografií? 

Mňa osobne momentálne veľmi baví svadobná fotografia pomocou drona, čiže z vtáčej perspektívy. Tiež je momentálny trend klásť dôraz na emócie a ľudia sa prestávajú báť ísť do viac umeleckého stvárnenia (využívanie rôznych efektov rozmazania pozadia, hry so svetlom a pod.).

Čo zvykneš v rámci svadobného fotenia vymýšľať?

Je to veľmi individuálne, reagujem na podnety a reakcie ľudí pred objektívom. Snažím sa ich čo najviac zapájať a to mi mnohokrát pomáha vytvárať kreatívne a originálne snímky. 

Aké momenty počas svadby fotíš najradšej? 

Vychutnávam si komornejšiu časť s mladomanželmi, na mysli mám svadobný portrét. Tam mám voľnú ruku a môžem popustiť uzdu svojej fantázie a umelecky sa vyžiť. 

 

 

Mnohí majú stres či strach z fotoaparátov a podobnej techniky. Ako môže fotograf pomôcť novomanželom odbúrať tento nepríjemný pocit?

Čo som za 12 ročnú prax fotografovania svadieb odpozoroval, je, že najlepší spôsob ako fotografované osoby uvoľniť, je nechať im priestor a čas, netlačiť na nich a byť prirodzený a pozitívny. Všetko chce svoj čas. Všetkým chvíľu trvá, kým prestanú vnímať objektív pred sebou. Prístup je najdôležitejší, tiež i odhadnúť, ako s kým komunikovať. Na toto neexistuje žiadna poučka, ku každému je potrebné pristupovať individuálne, keďže všetci sme iní.

Ako sa snažíš navádzať v rámci fotenia príjemnú a uvoľnenú atmosféru? 

Snažím sa ich počúvať a urobiť všetko pre to, aby sa cítili čo najviac komfortne (v rámci mojich možností samozrejme). To je veľmi dôležité, pretože nie všetci si uvedomujú, že to, ako sa cítiš na fotení, bude vidieť aj na fotkách. 

Ako v tvojom ponímaní vyzerá kvalitná svadobná fotografia? Čo by mala obsahovať?

Určite skutočnú emóciu a nie umelo pôsobiace naučené pózy. To, ako ju už fotograf stvárni a zachytí, je na každom jednom z nás. Neexistuje rovnica na kvalitnú fotografiu, pretože fotografia ako celé umenie je veľmi individuálne a subjektívne. 

 

 

Naopak, ktoré svadobné fotografie pokladáš za nekvalitné a odflákané?

Najmä tie, ktoré sú zhotovené pod tlakom či časovou tiesňou. Človek musí mať k tomu vzťah, pokiaľ nie, tak je dosť možné, že to bude aj z fotiek cítiť. 

Farebné či čiernobiele – akú alternatívu zvoliť? 

Ťažko povedať, tvorím pocitovo a na každú fotografiu sa pozerám individuálne. No silné emócie radšej vyjadrujem pomocou čiernobielej fotografie. Nejak mi to k tomu sedí viac. 

Aké momenty počas svadby sa zvyknú na fotografiách prejaviť ako najviac emočné?

Slzy. A je jedno, či sú to slzy šťastia alebo smútku, najkrajšie sú tie, ktoré "spôsobí" smiech. 

 

 

Dá sa vôbec pri fotení navodiť emócia?

Dá sa dopomôcť k tomu, aby človek emóciu pustil zo seba von a prejavil ju. Často sme zvyknutí emócie držať v sebe. 

Prirodzené portréty alebo vtipné fotografie s kulisami? Čo uprednostňuješ?

Ja som určite skôr za tú prirodzenú cestu. Pokiaľ sa dá, snažím sa rekvizitám vyhýbať, no musím samozrejme aj prihliadať na to, čo chce klient a čo sa páči jemu. 

Čo by si radil budúcim novomanželom pri fotení? Čo sa ti možno osvedčilo? 

Nebáť sa byť pred objektívom sám sebou a dôverovať fotografovi. On by mal vedieť odhadnúť to, čo sa vám páči a urobiť maximum preto, aby ste na fotografiách vyzerali čo najlepšie, no najmä páčili sa sami sebe. 

Ako sa na fotografiách tváriť? 

Prirodzene. To je pre mňa alfa&omega.

 

 

Snažíš sa ich rozosmievať alebo nechávaš momentu voľný spád?

Nechávam veci voľne plynúť, pokiaľ vidím, že nie je potrebné nejak dopomôcť a všetko ide, ako má. 

Spomenieš si na svadobnú fotografiu, ktorá ti v poslednom období utkvela v mysli?

Sledujem viacerých autorov, či už našich alebo zahraničných, inšpirácií je mnoho. Neviem si popravde teraz vybaviť konkrétne jednu, no najviac ma bavia práve prirodzené zábery plné života a skutočnej lásky.

 

 

Odkazy:

https://www.facebook.com/kulkovskyart

https://www.instagram.com/kulkovskypavol/