Manželský raj #1: Ako sa popasovať so vzťahom na diaľku

Život prináša ruže, ale raz za čas nám postaví do cesty aj poriadnu tŕňovú stonku. Či už je to choroba, partnerská kríza alebo výpoveď v práci, je len na nás ako sa k tomu postavíme. To platí aj o vzťahu na diaľku. Možno sa vám pritrafilo alebo jedného dňa pritrafí skvelá pracovná príležitosť a síce vám otočí svet k lepšiemu, zároveň ho odlúčenie otočí hore nohami. Všetko sa však dá prekonať, keď to obe strany chcú. A verte či nie, v niektorých situáciách dokážu kilometre navyše vzťah ešte prehĺbiť. Ako na to sa dozviete v tomto článku, prvom zo série s názvom Manželský raj.

 

Stanovte si spoločný cieľ

 

Aj keď to môže byť aktuálne trochu chaos a strach, netušíte ako budú vyzerať vaše prvé týždne a mesiace, pokúste sa už teraz dohodnúť na tom ako to bude medzi vami vyzerať. Rozhodnite sa najskôr o dlhodobom cieli. Prichádza do úvahy, že ten, ktorý z vás dvoch zostáva by mohol jedného dňa odcestovať tiež, aby ste žili spoločne? Za akých podmienok sa toto udeje a aký časový limit si dáte? Odchádza vaša polovička len na istý čas? Po akom čase sa vráti naspäť? A nielen tieto otázky sú dôležité. Dohodnite si vzájomné fungovanie. Striktne si povedzte kedy si budete volávať, ako často a kedy sa najbližšie uvidíte. Ak váš vzťah na diaľku ešte len začína, nenechávajte si na žiadnu z otázok odpoveď „neviem“ alebo „uvidíme“. Vás oboch termíny držia nad vodou a pomáhajú vám lepšie znášať odlúčenie.

 

Zdieľajte spolu svoje životy

 

Jedným z najhlbších spojení v manželstve je zdieľanie každodenných radostí, starostí, zážitkov a aj tých bežných denných záležitostí ako sú nákupné zoznamy. Čím viac spolu toho budete zdieľať, tým viac sa budete cítiť bližší. Ak navzájom budete vedieť o svojich krokoch, pocitoch a denných režimoch, tým lepšie pre váš vzťah. Nevnímajte to ako neustály dozor nad životom. Je to to zdieľanie, ktoré bolo vo vašom vzťahu aj dovtedy. A keď slová nestačia, skúste si posielať fotky. Sú autentickejšie, vašu polovičku posúvajú v predstavách priamo na miesto kde ste i vy a zároveň vás nepripravia o toľko času ako spoločné písanie.

 

 

Nezabúdajte na romantiku

 

Písanie a spoločné videohovory nie sú všetko. Nezabúdajte na to, že keď ste boli ešte denne vedľa seba, mnohokrát to bolo o každodenných malých nežnôstkach. O pohladeniach, letmých bozkoch, tichom pozeraní si do očí, romantických večeroch pri filme a popíjaní vína. Dopĺňajte si svoje nádoby romantickej lásky. Doprajte si spoločný video hovor pri filme, ktorý si naraz pustíte, dajte si rande pri sviečkach, obaja vyobliekaní do posledného detailu. Predplaťte si dostatočný balíček dát a zavolajte si na prechádzke lesom. Trávte spolu čas aj inak ako bežným rozhovorom. Zaspávajte raz za čas spolu a doprajte si dlhé tiché pohľady do očí. Zbližujte sa.

 

Rozprávajte sa o problémoch

 

Ľudia a hlavne my, ženy, máme občas problém povedať na rovinu, čo si myslíme. Točíme sa okolo „nič mi nie je“ a pritom búchame každými dverami, čo doma máme. Váš partner vás nevidí a ignorovať sa navzájom v tomto prípade nie je najlepšia cesta. Ignorovanie a hádky dokážu vždy ľudí vzďaľovať, nehovoriac o tom, že vy už ďaleko od seba ste. Neprehlbujte vzdialenosť medzi vami a prinúťte sa hovoriť veci na rovinu. Kedykoľvek vás niečo štve, neodkladajte to ani len do večera. Riešte, hľadajte kompromisy. Čím skôr sa naladíte, tým lepšie. Potrebujete sa viac ako kedykoľvek predtým.

 

Príbeh

 

„Sprvoti to bolo strašné. Preplakala som celé dni. Bol to pre mňa obrovský šok, keď zrazu zostal náš byt prázdny. Mala som pocit, že som nikdy nepočula také hlboké ticho. Až vtedy som si uvedomovala koľko drobností sme spolu prežívali každý deň a ako mi to veľmi chýba. Nebola som schopná prijať túto novú realitu. Vedela som, že sa presťahujem k nemu a zas budeme spolu, ale nebolo jasné, či to bude mesiac alebo pol roka. Nevedela som ako bude naše manželstvo vyzerať, či sa neodcudzíme.

 

 

Musím však teraz povedať, že to bola najlepšia vec aká sa nám mohla stať. Napokon to bolo trištvrte roka, čo sme sa vôbec nevideli a bolo to obdobie, ktoré nás zblížilo ako nikdy predtým. Náš vzťah sa posunul omnoho ďalej ako keď sme boli spolu. Boli sme nútení omnoho viac sa rozprávať, počúvať, vnímať pocity toho druhého a neustále sa na seba ladiť. Zrazu sme zistili, že určité veci boli pri spoločnom živote tak samozrejmé, že sme si ani neuvedomovali ich dôležitosť.

 

Dávali sme si spoločné večerné rande, mali dni, keď sme si zapli videohovor a neprehovorili ani slovo, len jednoducho boli spolu a časom sme si tak zvykli na svet, ktorý máme, že som tie kilometre nepociťovala vôbec. Svojho manžela som mala bližšie ako kedykoľvek predtým. Dnes sa len spoločne smejeme nad tými litrami sĺz, ktoré popadali, kým sme našli spoločnú cestu a odporučila by som podobné odlúčenie každému manželskému páru. Bola to skúška nás samých a škola lásky, porozumenia a vzťahu. Boli sme nútení hľadať alternatívne riešenia dokazovania si náklonnosti. To, čo sme predtým vyjadrovali darčekmi, láskavosťami, umytím riadu a objatiami, sme si teraz museli dokazovať inak. Zostali nám len slová a písmená klávesnice.“

 

Vzťah na diaľku nie je peklom a nie je ani nebom. Je vašou skúškou aj školou. Ak ste nútení prejsť si týmto obdobím, myslite na to, že aj keď sa to zdá ako večnosť, nie je to tak. Je to len zlomok času, ktorý vám zostáva do „až  kým nás smrť nerozdelí“.