O svadobných koláčoch a tortách

 

  1. Odkedy pečiete a ako ste sa k tomu vôbec dostali?

Moja záľuba k pečeniu začala počas materskej dovolenky. Pred ňou som paradoxne piekla veľmi málo a vôbec nie dobre. Keďže som počas tehotenstva prišla o prácu, počas uspávania a prebaľovania som neustále premýšľala, čo budem robiť potom, keď skončí toto radostné obdobie a ja sa budem musieť niekde zamestnať. Premýšľala som o fotografovaní. V minulosti som si urobila kurz PR manažmentu, kde sme mali aj základy fotografovania a veľmi sa mi to páčilo. Ale v tomto sne som nepokračovala, keďže by som potrebovala miesto, dobrý fotoaparát a ten niečo stojí. Povedzme si úprimne , že na toto mamičky na rodičovskom príspevku nemajú peniaze.

 

Takže pre čo ste sa nakoniec rozhodli?

Popri premýšľaní som “nenápadne” piekla dobroty pre deti. Moja prvá tortička bola pre syna za vysvedčenie. Zavesila som ju na môj facebookový profil a zožala úspech. Vtedy mi napadlo uberať sa týmto smerom. Keď malá spala, neustále som čítala o pečení, o teplotách v rúre, o plnkách, o tom, ako piecť. Pozerala som si videá na youtube, ako potiahnuť tortu a čo je potrebné mať na jej vytvorenie. Takto začala rásť moja vášeň k pečeniu .

 

 

Dnes by som vás predstavila ako milujúcu mamu s láskou k pečeniu....

Som mamou dvoch detí (12 ročného syna a 4 ročného dievčatka), to je najkrajšie oslovenie a titul v mojom živote. Veľmi dlho sme s manželom nemali deti, o to viac je to vzácnejšie.

Po materskej som sa rozhodla postaviť na vlastné nohy a od začiatku som túžila premeniť svoju cukrársku vášeň v čosi oficiálne. Práve otváram svoju výrobničku – môj druhý domov, moje sladké kráľovstvo.

 

 

Inklinovali ste k pečeniu už odmala?

Práveže vôbec nie. Doslova som si to vymakala po nociach v kuchyni.

 

Iste musí mať človek k pečeniu vzťah. Súhlasíte, že pečenie je umenie? 

Áno, jednoznačne. Je to veľmi ťažké remeslo. Pre túto činnosť musí biť srdce. Sledujem viacero cukrárok a veru môžem povedať, že niektoré vytvárajú neskutočné umelecké diela.

 

 

Kde ste nabrali cukrárenské zručnosti? Kto je vaším vzorom a inšpiráciou? 

Na internete – youtube a pinterest. Nemám konkrétny vzor. Vzorom sú mi všetky dobré cukrárky, vážim si každú jednu.

Veľa som sa naučila aj na cukrárskom akreditovanom kurze, ktorý trval 280 hodín a ukončila som ho úspešne s osvedčením. Následne som si urobila skúšky odbornej spôsobilosti na živnostenskej komore v Prešove pred 5 člennou komisiou. 

 

Aké zákusky máte vo svojom repertoári vy?

Mojou najväčšou vášňou sú torty. Nepracujem s marcipánom a ani s fondánom. Nenašla som si k nim vzťah. Milujem robiť mini pavlovej tortičky a torty. Veľmi obľúbené sú moje čokoládové veterníky so slaným karamelom. Cupcakes zas milujú moje deti, mojím favoritom je čokoládovo karamelový cupcake. Ďalšou mlskou sú pečené nanuky, ktoré sú sladkou mániou. Nikdy im nepoviete nie.  A popcakes sú guličky na paličkách, populárne na detských oslavách a candy baroch.

 

 

Éclair s vanilkovým pudingovým krémom zas zbožňuje môj manžel. Je to moderný francúzsky dezert z odpaľovaného cesta. Medzi moje ďalšie zákusky patria minitortičky, mandľový malinový punčák bez farbív , brownies, makové kocky, mrkvovo pomarančové kocky, zamatová roláda, čoko banán kubánske kocky, oreo tortový rez, kávový tortový rez, 11 druhov dezertných pohárov...

 

Ako u vás vyzerá klasická svadobná objednávka? 

 

Všetky vyššie uvedené patria určite do candy baru na svadbu.

 

Ktoré zákusky sú možno najnovšími trendmi, ak hovoríme o svadbe?

Moderných zákuskov je kopec. Teraz letia mousse dezerty, chaux au craquelin, tartaletky...

 

 

Zákusky na svadbe by mali byť zároveň aj praktické – narážam na to, že na svadbe sme elegantne oblečení,  je tam riziko zašpinenia. Dbá sa aj na tento aspekt pri výrobe alebo nie?

No povedzme si úprimne, že aj z mini veterníka vám môžu narásť fúzy,preto by som možno tento dezert zaradila medzi tie s rizikom, ale risk je zisk, ako sa hovorí, no nie? Láska je sladká, takže ja by som ho nevynechávala. A aj z lineckého kolieska sa môžete ušpiniť, preto je diskutabilné, ako by mal vyzerať koláčik, z ktorého sa nedá zašpiniť. Myslím, že taký neexistuje. Tanieriky a lyžice na candy barovom stolíku nesmú chýbať, samozrejme, pre jednoduchšie vychutnanie sladkej dobroty.

 

Je nutné mať na svadbe desiatky koláčov?

Je! Ale nie, vážne. Na koláčiky sa každý svadobčan teší už od pozvánky k svadobnému stolu. Ja tiež! Musíme si však uvedomiť, že koláče nie sú na svadbe preto ,aby sme sa najedli. Na to slúži hlavný chod, ale tu ide o pôžitok a cukrársky zážitok.

 

Všimla som si, že v dnešnej dobe sú hitom vozíky aj rebríky, kde sú poukladané zákusky. Prečo to podľa vás frčí? 

Aj rôzne kredence, šuflíky a iné krásne kusy nábytku, kde vynikne krása koláčikov a cukrárkina snaha. Aj ja mám k zapožičaniu takéto vecičky v provence štýle (rebrík a vozík), kde nájdu čestné miesto zákusky na rôznych etažéroch, podnosoch, táckach či ozdobných debničkách. Myslím, že každý jeden zákusok tam má čestné miesto

 

 

Otvárate si čoskoro vlastnú predajňu. Čo bude ponúkať?

Bude to výrobňa na objednávky s výdajnou časťou, ktorú som si sama navrhla a môj šikovný manžel s kamarátom mi ju prerobili podľa mojich predstáv. Ctení zákazníci si prídu pre svoju tortu či do priestorov v provance stýle, kde sa i môžu vyfotiť so svojimi blízkymi s tortičkou či s oslávencom.

 

Prejdime na svadobné torty. Ako by mala byť podľa vás dobrá torta chutiť a vyzerať?

Nadýchaný korpus + nadýchaný chutný krém podľa výberu a chuti + chutný džem + ovocie. Výzor je špecifický podľa požiadaviek budúcej nevesty a ženícha. 

 

Určite záleží na predstava novomanželov. 

Inklinujem k jednoduchosti, pretože v nej je krása. 

 

 

Minimalizmus, decetnosť, dizajn a zároveň pastva pre oči. Čím sa dá dosiahnuť, aby takýmito vlastnosťami torta disponovala?

Presne takto by som dokonalú tortu opísala. Minimalistická a decentná, to sa dá dosiahnuť pokorou a pracovitosťou, s citom pre estetiku, jednoducho s láskou k pečeniu. Pre mňa je zdobenie čerešničkou na torte. Neskutočne sa na to teším, potom prichádza aj môj prvotný sen – fotenie. Tortička by mala mať aj peknú fotku, ktorú sa vždy snažím urobiť v čo najlepšom svetle a uhle. Ja to jednoducho milujem. Mám rada to, čo robím.

 

Ako dlho trvá štandardne výroba jednej svadobnej torty?

Približne 2 – 3 dni. 

 

Aké materiály a doplnky najčastejšie dominujú na tortách? 

Je to podľa požiadaviek. Od jedlých kvetov, pusiniek, makroniek, izomaltu, až po cukrové kvety, rôzne zápichy, ryžový papier, posypy...

 

 

Ako by pre vás vyzerala ideálna svadobná torta? 

Páčia sa mi tortičky zdobené sušenými kvetmi s hladkými bielymi bokmi s textúrou a technikou stencil tón v tóne v jemných zemitých farbách . Možno so zlatými iniciálkami novomanželov. Jemná, decentná a krásna zároveň...

 

Čo by ste odporúčali novomanželom na svadbe, ak hovoríme o cukrárenských trikoch, radách a celkovej ponuky?

Novomanželom by som odporučila počúvať svoje srdce a chuťové poháriky. Je veľa možností a druhov koláčikov, ako aj zdobení tort. Šikovná cukrárka vám rada poradí, pomôže s výberom a zariadi, aby bol váš deň sladký, pretože láska je sladká a ide cez žalúdok.

 

Zuzana Wagnerová

 

Odkazy, IG, FB : @ludkinedriptorty_dripcake, https://www.facebook.com/ludkinedriptorty