Príchute, ktoré vás pobavia, očaria i zarazia.

Bezpochyby aj pri čokoláde platí, sto ľudí, sto chutí, avšak potom príde moment, na ktorý nesiaha ani toto dlhoveké porekadlo. V našich obchodoch len ťažko natrafíte na čokoládu, ktorá by vám svojou príchuťou nedovolila upustiť z nej zrak. Vo svete sa však uchytili aj také príchute, ktorým by ste možno nedali ani tú najmenšiu šancu. V našom rebríčku sa okrem levandule a zeleného čaju umiestnila aj slanina, pizza či tabak. 

 

 

SLANINA

 

Obľubujete slaný karamel? Pokiaľ áno, tak slaninová čokoláda bude niečo pre vás. Ide totiž taktiež o spojenie sladkej a slanej chuti. Najväčší ošiaľ táto čokoláda spôsobila v období približne pred desiatimi rokmi, a to hlavne v Amerike. O prvé uvedenie na trh sa síce zaslúžila Katrin Markoff, ale hviezdou Čokoládového salóna v roku 2009 bol cukrár Christopher Michael, ktorý slaninovú čokoládu objavil náhodou, a to tak, že mu pri varení slanina vystrekla na čokoládu a nápad bol na svete. 

 

 

 

 

 

 LEVANDUĽA

 

Iste vás táto príchuť neprekvapila, keďže dnes bežne kúpite levanduľové sušienky, ale ak ste sa aj vy pozastavili nad tým, ako môže chutiť sladkosť čokolády a silná aróma levandule, tak len čítajte ďalej. 

Dosiahnutie rovnováhy medzi týmito ingredienciami potrápi aj tých najväčších čokoládových majstrov. Postupom času sa totiž zistilo, že levanduľová kvetinová aróma najlepšie hrá s horkou čokoládou, ktorá istým spôsobom levanduľu utlmuje a vyniknú tak obe chute

 

 

 ZELENÝ ČAJ

 

Aj keď čaje patria medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, do výšin sa v spojení s čokoládou dostala iba káva. Zelený čaj sa v ázijskej kultúre stal obľúbenou ingredienciou nielen v čokoládach, ale aj v sušienkach, koláčoch alebo pudingoch. U nás sa často hovorí o zelenom čaji Matcha, ktorý vzhľadovo pripomína zelený prášok. Jemne pomleté čajové lístky vykúzlia nielen čarovnú chuť každého dúška, ale práve tento čaj je súčasťou obľúbenej Matcha čokolády. Na domácu prípravu vám postačí už spomínaný Matcha zelený čaj, biela čokoláda, smotana a maslo. Nevyzerá to až tak zložito, všakže? Vyskúšajte tento recept alebo si čokoládu kúpte hotovú

Nepočuli ste ešte o čaji Matcha? Ján Král z GymBeam vám prezradí všetko o tomto výnimočnom nápoji. 

 

 

 PIZZA

 

Nie, nejde o pizzu s čokoládou, ale o čokoládu s príchuťou pizze. Ťažko predstaviteľné? Bohužiaľ, v európskych končinách možno až nemožné, preto vás určite neprekvapí, že táto príchuť je spojená s americkým svetadielom. Chuť čokoládových veľdiel značky COMPARTÉS uchvátila veľké osobnosti ako Frank Sinatra, Marilyn Monroe či Elvis Presley. Už táto skutočnosť naznačuje, že nepôjde o len tak obyčajnú čokoládu, ale ak by ste si mysleli, že u nich nájdete iba tradičné príchute, ktoré pamätajú ešte samotné spomínané celebrity, tak ste na omyle. Práve v COMPARTÉS si môžete zakúpiť čokoládu s príchuťou pizze. Základnými ingredienciami sú paradajky a bazalka, teda to, čo neodmysliteľne patrí ku každému kúsku pizze. 

 

TABAK

 

Okrem klasických cigariet, nájdeme dnes tabak v rôznych ďalších podobách, ktoré majú rovnaký efekt. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, ako by chutila taká čokoláda s tabakovou príchuťou? Asi vás sklameme, ale v našich obchodoch na takúto príchuť iste nenatrafíte. Ide skôr o zriedkavý tovar, ktorý pravdepodobne kúpite len v špecializovaných a darčekových obchodoch v Amerike a obľúbených európskych destináciách, a to v spojení s horkou čokoládou. 

 

 

 MRAVCE

 

Nie je to práve príchuť čokolády, ale skôr jej chrumkavá súčasť. Odvážlivci, čo ochutnali čokoládu s mravcami či iným hmyzom hovoria síce o jednej z najdivnejších chutí, ale určite nie o jednej z najlepších. Takáto čokoláda je plne bezpečná a čiastočnou výhodou je, že si ju smelo môžete pripraviť aj doma

 

HEINZ

 

Čo vám napadne ako prvé, keď počujete Heinz? Pravdepodobne si pri tejto svetoznámej značke predstavíte plný regál kečupov, horčice, omáčok a majonéz, a teda dokonalú letnú značku, ktorá pokryje všetky chute pri grilovaní. Ako sa však ocitla v našom rebríčku? Jednoducho tak, že sa čiastočne odklonila od tradičnej výroby a stavila na čokoládové pralinkyvýraznou štipľavou chuťou paradajok. Pralinky Heinz sú v predaji iba niekoľko dní, a to od 30. januára do 14. februára a iba na jedinej stránke. Odporúčame vám ale dobre zvážiť ich kúpu pre svoju polovičku, aby ste nakoniec Valentín neoslavovali sami. ☺ 

 

 HALLOWEENSKA ŠPECIALITA

 

Ak nemáte práve najsilnejší žalúdok, tak radšej ani nečítajte ďalej. Čokoláda, ktorá je špeciálne vyrábaná a predávaná iba v období Halloweenu si právom zaslúžila prvé miesto v našom rebríčku najdivnejších príchutí čokolád. Obsahuje totiž výraznú škoricu a španielsku papriku, ale to by, samozrejme, nebolo až také neobyčajné, ale prasacia krv, ktorú nájdete v každom jednom kúsku je už o inom. 

Nech ste však akokoľvek odvážni, k tejto netradičnej čokoláde sa len tak nedostanete. Je dielom šéfkuchára Davida Briggsa a ten vyrobí každý rok len 100 kusov. Aj keď sa to môže zdať málo, napriek tomu, že ide o zaujímavú príchuť, popularitu nemá vôbec vysokú. 

 

Zuzana Bánska

 

 

Kategória: Medzinárodne dni a sviatky

Rozsah: dlhý článok (3 NS)

Približná dĺžka čítania: 9 minút

Autor: Zuzana Bánska


 

Linky:

https://shop.levandulepodripem.cz/potraviny/horka-levandulova-cokolada-2/

https://compartes.com/products/the-pizza-chocolate-bar?_pos=1&_sid=92a98ccce&_ss=r

https://recepty.aktuality.sk/recept/6718/cokolada-zo-zeleneho-caju-matcha-nama/

https://www.cajovydom.sk/matcha-cokolada

https://www.fortnumandmason.com/

https://www.heinz.co.uk/sauces/article/0000000000229560/heinz-launches-ketchup-truffles

https://www.youtube.com/watch?v=9nGVAwhmQr4