Rozhovor: Urýchlená svadba za 3 týždne. Dali sme to?

Plánujeme si život a akosi neočakávame, že by mohlo prísť niečo nečakané, čo všetky naše úvahy zmätie zo stola. Jedným z týchto prípadov je stále pretrvávajúca pandemická situácia. Tá spôsobila, že niektoré páry presúvajú svoju svadbu už dva roky a stále sa nie a nie vziať. Naša nevesta Veronika však zatočila s osudom a nebola ochotná čakať na svoju vysnívajú svadbu. Pôvodne sa mali brať pred dvoma dňa, 15. októbra. Dnes je to vďaka ich rozhodnutiu už nejeden mesiac, čo žijú v šťastnom manželstve.

 

Ahoj, Veronika. Už si šťastne vydatá. Kedy prebehla tvoja vysnívaná svadba?

 

Náš veľký deň sa odohral 30. augusta. Pôvodný termín svadby bol stanovený na 15. október. Tento dátum sme si stanovili ešte v januári, keď sme začínali svadbu plánovať. Boli sme presvedčení, že situácia bude na jeseň už veľmi ružová. Začiatkom roka počet prípadov klesal, začínalo sa s očkovaním, neočakávali sme príchod tretej vlny. Navyše, jeseň je moje milované ročné obdobie a preto som chcela prežiť svoju vysnívanú svadbu práve v tejto časti roka. Keď sme počas leta videli, čo sa deje a vyzeralo to na ohrozenie našej veľkej svadby, rozhodli sme sa termín posunúť. Ale nie o rok, ale o tri týždne odo dňa rozhodnutia.

 

Aj napriek tomu, že bolo leto a to prinieslo uvoľnenejšie opatrenia, ešte stále ste sa hýbali v pandemickom období. Platili pre vás nejaké obmedzenia?

 

Našťastie sme boli bez obmedzení. Rozhodli sme sa pre systém OTP, teda očkovaných, testovaných alebo prekonaných. Brali sme to skutočne zodpovedne. Každý o kom som vedela, že nie je zaočkovaný, dostal od nás info, aby nezabudol ísť na test.

 

 

Keď ste sa rozhodli  vziať urýchlene, v priebehu 3 týždňov, nemuseli ste sa obávať enormných zmien. Mali ste predsalen strach? Museli ste si premyslieť aj rezervný plán?

 

Strach samozrejme bol, ale hlavne pred svadbou, keď sme ešte neuvažovali nad náhradným termínom. Sledovali sme vývoj pandemickej situácie počas leta, zároveň ani zaočkovanosť nebola taká ako sme si mysleli, že bude. Obávali sme sa, že ak budú obmedzenia, budeme musieť znížiť počet hostí. Bolo by náročné oznámiť hosťom, že napokon na svadbu nepôjdu. Ale nielen to! Bolo by pre nás príšerné vôbec rozhodnúť kto pôjde a kto nie.

 

Pochádzame z obrovských rodín a chceli sme mať všetkých na svadbe. Naša svadba bola od začiatku plánovaná ako skutočne veľká. Počas hostí bol nakoniec 159, a to bola len najbližšia rodina, ujovia, tety, strýkovia, sesternice, bratranci, rodičia a súrodenci. Len približne 20 ľudí boli najbližší kamaráti. Počas hostí po 22.00 sa zdvihol až na približne 200. Vždy som snívala o veľkej svadbe. Obaja s manželom sme totiž folklóristi. Bola som spievať na čepčení všetkým svojim kamarátkami, tiež som chcela niečo podobné zažiť na svojej svadbe. Rezervný plán v podobe zníženia počtu hostí preto nebol. Keby to nešlo inak, preložili by sme ju na ďalší rok. Šťastie nám ale vyšlo v ústrety a na konci júla sa mi ozval majiteľ sály, že majú voľný termín. Začali sme všetkých obvolávať. Napokon sme našli spoločný termín a bolo.

 

Keby sa situácia výrazne zhoršila, vzali by ste sa aj tak, ale s obmedzeniami alebo by ste svadbu posunuli?

 

Pokiaľ by sme nemali inú možnosť ako posunúť svadbu na skorší termín, ťažko povedať. Najhoršie na tom bolo to, že už len pri pomyslení, že by sme to museli inak spraviť ako sme mali v pláne, mi bolo do plaču. Chceli sme sa brať aj v súvislosti s tým, že chceme v dohľadnej dobe bábätko. Ak sa podarí, samozrejme, preto držte palce. Tiež sme ale nechceli, aby ktokoľvek z našich najbližších na svadbe chýbal, bolo pre nás ťažké len pomyslieť na zníženie počtu hostí. A v neposlednom rade, kedy inokedy ešte budem môcť vyzerať ako kráľovná v nádherných svadobných čatách a užiť si celú tú svadobnú atmosféru? Chcela som to naplno, však sa to viac nezopakuje.

 

 

Čo bolo pre vás najnáročnejšie počas svadobných príprav?

 

Jednoznačne, zorganizovať všetko za 3 týždne. Keď sme sa rozhodli preložiť svadbu, jediné, čo sme doma mali, boli obrúčky. Našťastie mám skvelú rodinu. S čím sa dalo mi pomohla sestra s bratovou priateľkou a na mňa ostali “len” organizačné záležitosti. Delegovala som na svoje okolie všetko to, čo som vedela, že nemám šancu stihnúť.

 

Čo pre vás znamená manželstvo?

 

Manželstvo pre mňa znamená obrovský záväzok na celý život. A nie len tak hocijaký život. Ale taký, ktorý bude plný lásky, porozumenia, podpory a opory sebe navzájom. Sú to nekončiace roky systematickej práce na sebe samom a práce na vzťahu. Už teraz obaja vieme, že nie vždy to bude dokonalé a budú aj ťažšie chvíle, ale pre nás ako veriacich ľudí je manželstvo posvätný zväzok. Teším sa na to, čo tieto roky prinesú, koľko krás a nových príbehov.