Svadobný závoj. Viete, čo symbolizuje?

 

 

Ak by ste mali povedať, čo robí nevestu nevestou, zrejme by ste ako odpoveď použili tri slová - biele šaty, kytica a závoj.

 

Biele šaty symbolizujú čistotu a nevinnosť a kytica zas odráža nevestinu dušu. Zamysleli ste sa však nad tým, čo symbolizuje svadobný závoj?

 

Závoj je jedným z najstarších svadobných doplnkov, ktorého výber nevesty veľmi dôkladne zvažujú. Bohato nazdobený,dlhý čipkovaný závoj si totiž neraz vyžaduje kompromis aj za cenu jednoduchšieho strihu šiat. Viete však, prečo je závoj takýto dôležitý? A vôbec - kde sa tu vlastne vzal?

 

 

Na začiatku boli starí Gréci a Rimania

 

Svadobný závoj sme prevzali od starých Grékov a Rimanov, ktorí doň svoje nevesty zahaľovali v strachu pred zlými duchmi a démonmi. Počas vtedajších svadieb však nebola v závoji zahalená len nevesta, ale aj jej družičky, ktoré sa obliekali do sýtych, najmä červených a bordových farieb. Družičky totiž slúžili ako návnada pre nepriateľských duchov, ktorí by mohli neveste uškodiť a počarovať, čím by prekazili aj jej šťastie. 

 

Stratégia počas dohodnutých manželstiev

 

Okrem ochrany pred nadpozemským zlom mal však závoj aj svoje praktické využitie. Jeho nepriehľadnosť v čase vopred dohodnutých sobášov často ocenili najmä svadobní rodičia. Svadobné závoje boli v tom čase vyrában z naozaj hustej priadze, preto nevesta ani ženích vôbec nevedeli, ako človek, ktorého si berú, vyzerá.

 

 

Význam závoja s príchodom cirkevných obradov

 

Pôvodný, skôr pohanský význam závoja sa začal výrazne meniť v období stredoveku. S postupným nástupom kresťanstva začali svadby sprevádzať aj cirkevné obrady, v rámci ktorých už zlí duchovia a démoni nemali svoje miesto. Dovtedajší význam závoja sa tak postupne zmenil a źačal symbolizovať skromnosť a poslušnosť nevesty. V niektorých náboženstvách sa v kombinácii s bielymi svadobnými šatami vníma aj ako symbol čistoty, v iných je zas považovaný za symbol úcty voči ženám.

 

 

Závoj ako štýlový doplnok

 

S nástupom nového veku sa akákoľvek symbolika závoja postupne vytratila. K tomuto zvratu výrazne prispela najmä britská panovníčka kráľovná Viktória, ktorá sa vydávala v bielych šatách a v závoji padajúcom až na chrbát. V očiach žien po celom svete sa tak stala prvou modernou panovníčkou, ktorá nevedomky definovala vzhľad nevesty na stáročia dopredu.

 

 

Závoj však napriek svojej silnej histórii nie je pravidlom. Ak sa v ňom necítite dobre, prípadne sa k šatám, ktoré ste si vybrali, vôbec nehodí, zbytočne to nehroťte. Pokojne ho môžete nahradiť ozdobnou čelenkou či inou pútavou ozdobou, s využitím ktorej sa budete počas svojej svadby cítiť omnoho komfortnejšie.