Tip na výlet: Kaštiel Chateau Appony v Oponiciach


Ak premýšľate, ako si spríjemniť chvíle či už predmanželského alebo manželského života, prípadne zájsť na pobyt s kamarátkami, máme pre vás skvelý tip. Kaštiel v Oponicach vám prinesie zaslúžený relax a komfort. Rozprávali sme sa s riaditeľom hotela, Ivanom Plačkom.

 

Chateau Appony – priestor pre vaše sny. Takto znie vaša definícia. Ako by ste sa obšírnejšie opísali? 

Je to miesto, kde môžete uskutočniť vaše sny a predstavy, ako sú výlety, posedenia, romantické a relaxačné pobyty, firemné či rodinné udalosti tak, ako ste si ich vysnívali.

 

 

Čo predstavuje spojenie vášho názvu – Chateau Appony? 

V jednoduchosti povedané, je to kaštieľ rodiny Apponyiovcov.

 

Kedy bol kaštieľ zrekonštruovaný? 

Jeho história siaha až do 16. storočia, avšak súčasnú podobu získaval až od roku 2007 do roku 2011 veľmi nákladnou rekonštrukciou s prihliadnutím na jeho historický charakter. 

 

Kde je kaštieľ situovaný? 

Kaštieľ sa nachádza v katastri obce Oponice medzi mestami Nitrou a Topoľčanmi pod úpätím Tríbečského pohoria. 

 

Kaštieľ sa teda nachádza v lone nádhernej prírody storočných stromov. Núdzu o pobyt a prechádzky do prírody jeho návštevníci mať teda nemusia? 

Určite náš 9 hektárový park nebude sklamaním pre návštevníkov, ktorý vyhľadávajú relax v prírode a súhlasia s výrokom slávneho Shakespeara, že „Zem má hudbu pre tých, ktorí počúvajú“.

 

 

Čo iné ešte môže ponúknuť jeho okolie? 

V blízkom okolí majú návštevníci k dispozícii malý poľovnícky kaštieľ rodiny Apponyiovcov, ktorý slúži ako múzeum, hrobku rodiny Apponyiovcov, tá je situovaná v neďalekom kostole Sv. Petra a Pavla, hradnú zrúcaninu Oponického hradu s nádherným výhľadom na široké okolie, 100 ročnú vínnu pivnicu a mnoho iného. V širšom okolí máme veľmi veľa možností, ktoré vieme ponúknuť naším návštevníkom spolu s našimi partnerskými zariadeniami, ako sú zoologická záhrada, termálne pramene, strelnicu na asfaltové holuby, klasickú slovenskú kolibu, panoramatickú reštauráciu priamo na Nitrianskom hrade, golf, pálenicu, kone, zámky, vinárstva, moderné výnimočné gastronomické zážitky v partnerských zariadeniach alebo rybolov.

 

Kaštieľ Oponice je klenotom architektúry, ktorý sa vyníma široko-ďaleko. Spravili by ste nám prosím krátky náhľad do histórie? 

Ako som už niekoľkokrát spomínal, celá história je spojená s rodinou Apponyiovcov, ktorých históriu vám veľmi radi vyrozprávajú v našej jedinečnej historickej barokovej knižnici, ktorá je stredoeurópskym unikátom a zároveň naším najjagavejším klenotom – je otvorená pre všetkých návštevníkov. Z nedávnej minulosti (konkrétne rok 2007) spomeniem akciovú spoločnosť I&P Slovakia, ktorá sa postarala o zmŕtvychvstanie kaštieľa, čo odzrkadľuje aj cena Fénix.    

 

Je i doposiaľ v kaštieli zachovaná noblesa šľachtického rodu Apponyovcov? 

Samozrejme, ako pri každej kultúrno-historickej pamiatke museli byť pri rekonštrukcii zohľadnené všetky požiadavky pamiatkového úradu, ktorý disponoval fotodokumentáciou pôvodného stavu. Ako bonus sa investori rozhodli nanovo vystavať pôvodnú knižnicu a po dohode so štátom prinavrátiť do knižnice pôvodných originálnych 17 300 knižných publikácií.

 

Čo tvorí interiér kaštieľa? 

Pri príchode do interiéru kaštieľa vás privíta útulná recepcia, kde vás kolegovia poinformujú o priestoroch reštaurácie, knižnice, majestátnych spoločenských priestoroch, 41 luxusných izbách a o moderne pristavanom panoramatickom wellness centre, ktoré uspokojí aj najnáročnejších návštevníkov (nachádza sa tu bowling alebo fitness centrum).

 

 

Čím vie kaštieľ prekvapiť a ohúriť svojich návštevníkov? 

Okrem samotného rozsiahleho parku a spomínaného majestátneho kaštieľa sa veľký dôraz kladie na personálne obsadenie, kde je pre našich kolegov na prvom mieste hosť.  

 

Návštevníci k vám môžu prísť i na pobyt. Aká je vaša ponuka? 

Iste, pre návštevníkov máme pripravené mnohé pobytové balíčky, ktoré si môžu nakombinovať tak, ako im to najviac vyhovuje. 

 

Čo štandardne ponúka pobyt v kaštieli Oponice? 

Primárnu ponuku tvorí ubytovanie, gastronómia a wellness služby. Z ďalších možností by som vyzdvihol kultúrno-spoločenské a športové vyžitie v podobe barokovej knižnice (slúži ako múzeum), 5 spoločenských priestorov (sú vhodné na organizovanie firemných a rodinných podujatí), tenisové kurty, mini futbalové ihrisko, bowling alebo fitness centrum. Samotný areál je schopný zorganizovať akciu až pre 5 000 osôb. 

 

 

Konferenčné priestory, svadobné sály, ale i ďalšie možnosti. Prečo by sa mali ľudia rozhodnúť práve pre zrekonštruovaný kaštieľ v Oponiciach?

Tak ako aj naše logo „priestor pre vaše sny“ napovedá, vaše vysnívané predstavy o svadbe, rodinnej udalosti, firemnej akcii alebo pobyte vieme „zhmotniť“.

 

 

O vašej exkluzivite svedčí nielen počet hviezdičiek, ale iste aj spokojnosť návštevníkov. Aké recenzie a ohlasy sa vám dostávajú?

Vždy je veľmi komplikované hodnotiť samých seba, ale v dnešnej dobe nám na to slúžia rôzne internetové nástroje, ktoré sú pre väčšinu smerodajné. Hodnotenia sú výborné a akousi pomyselnou žiackou knižkou sú aj spokojní opätovne prichádzajúci hostia. Samozrejme nás to zaväzuje aj do budúcna, musíme neustále hľadať spôsoby, ako zlepšovať naše služby a ponuku.

 

 

Ktorý z vašich pobytov by ste návštevníkom odporučili? 

Našim návštevníkom by som odporučil relax alebo romantik pobyt, ktorý si vedia za výhodných podmienok aj predĺžiť, alebo niektorú z našich tematických akcií, ako je napríklad zážitkový gastro večer s hosťovaním zahraničných kuchárov, veľkonočný pobyt, silvestrovský pobyt, respektíve jedinečný Titanic večer.

 

Prečo by mali návštevníci navštíviť práve kaštieľ v Oponiciach? 

Po dvoch rokoch strachu mal prísť do našich životov konečne pokoj, avšak miesto vytúženého pokoja sme svedkami ešte väčšieho strachu o našu bezpečnosť, čo sa veľmi negatívne podpisuje nielen pod naše duševné, ale i fyzické zdravie. A práve pobyt u nás môže vniesť do života našich hostí vytúžený mier a pokoj na duši i na tele. 

Zuzana Wagnerová



 

Odkazy, IG, FB : @Chateau Appony https://www.instagram.com/chateau.appony/ 

https://www.facebook.com/Chateau-Appony--186495458088728

web stránka: https://www.chateauappony.sk/