Tipy ako schudnúť do svadobných šiat

Každá žena sníva byť stredobodom pozornosti. A to nielen na svadbe, ale aj pred ňou a po nej. Len akosi je veľakrát práve tá svadba a túžba po šatách ako z Instagramu spúšťačom drastických diét a nekonečných snáh. Alebo naopak, pitia čajov sľubujucich odbúravanie tukov či jedenia tabletiek. Vedeli ste, že môžete spevniť svoju postavu bez trápenia, diét a byť schopná si držať tento štýl dlhodobo? Poradíme Vám ako na to.

 

Aké sú vaše motivácie?

 

Verte či nie, dôležitým faktorom pri chudnutí je vaša psychika. Ak sa milujete a robíte to z radosti, pôjde to jednoduchšie. Naopak, ak to robíte z nenávisti k sebe samej a tlačíte na seba, vaše telo nebude poslúchať. Preto si najskôr dobre premyslite, aké sú vaše priority a prečo sa do cvičenia púšťate. Hoďte za hlavu svadbu, svadobné šaty, túžbu vyzerať ako modelka z Instagramu, hoďte za hlavu aj svojho nastávajúceho.

 

Urobte to len a len pre seba. Preto, že sa milujete taká aká ste, a preto pre seba a svoje zdravie chcete spraviť maximum. Veď cvičenie a stravovanie nie je len o postave, je o vnútornom zdraví, lepšom spánku a koncentrácii, krajšej pleti, väčšej psychickej pohode…

 

 

Keď obmedzovanie stravy nie je cesta

 

Hovorí sa, že strava je základ. A je to pravda. Vďaka nej dokážete robiť so svojim telom, čo potrebujete. Nepotrebujete však žiadne diéty, vyraďovanie pečiva, mlieka či mäsa. Áno, v každej diéte schudnute. No len krátkodobo, pretože obmedzovanie nie je dlhodobo udržateľné. Ak chcete žiť zdravo a formovať svoje telo, musíte ho poslúchať, vytvoriť zo stravovania dlhodobú cestu a svoj životný štýl.

 

Základom je poznanie dvoch hodnôt, a to svojho denného príjmu a výdaju energie. Príjem je všetko, čo zjete, výdaj zas všetko, čo cez deň spálite. Nie je to len cvičenie. Počíta sa každý váš krok, pohyb či trávenie a dýchanie. K zisteniu týchto hodnôt vám dopomôžu fitness stránky s kalkulačkami alebo aplikácie ako Kalorické tabuľky. Nemusíte sa báť, že sa k ním zaviažete dlhodobo. Sú dobrou pomôckou na začiatok, aby ste sa naučili vnímať hodnotu potravy a pohybu. 

 

Ak chcete schudnúť, postačí, keď bude váš energetický výdaj vyšší ako príjem. Keď chcete pribrať, naopak. V oboch prípadoch však veľmi záleží na tom, čo tvorí vašu stravu. Dávajte si pozor, aby ste prijímali vysoký obsah bielkovín. Pri chudnutí vám pomôžu ponechať čo najviac svalov a zbaviť sa nechceného tuku. Pri preberaní zabezpečí, aby išla energia viac do svalov ako do bruška. 

 

Naša rada

Pri chudnutí si dávajte pozor na to, ako hlboko ste v kalorickou deficite. Logicky by si mohol človek povedať, že čím viac, tým rýchlejšie schodne. Pravda je však taká, že vaše telo potrebuje energiu. Keď bude dlhodobo dostávať oveľa menej ako potrebuje, nepekne vám to dá pocítiť. Držte sa preto mierneho deficitu, približne 150-200 kcal. Tiež si dávajte pozor aj na príjem tukov. Nebojte sa ich, aj tie sú pre telo potrebné. Ak ich budete držať dlhý čas na minime, môžete prísť o svoju menštruáciu.

 

Treba sa trochu zapotiť

 

Či chcete alebo nie, aj zapotiť sa treba. Nielen, že pohyb pomáha k lepšiemu psychickému aj fyzickému zdraviu, môžeme mu šako až za tvarovanie našej postavy.

 

 

Nemusíte behávať kilometre každý deň ani preskákať hodiny na švihadle. Chyťte sa činiek alebo sa venujte obľúbenému športu. Optimálne je cvičiť 3-4 krát týždenne, aby sa vaše telo štíhlo regenerovať. Nájdite si na YouTube alebo Instagrame pár cvikov na precvičenie každej partie svojho tela. Posilnite v jeden deň nohy a zadoček, v ďalší chrbát a ruky a brucho si nechajte na posledný deň. Venujte sa každej časti svojho tela, aby sa rovnomerne tvarovalo.

 

Tak čo? Kedy začínate? Už dnes? Tak vám držíme palce v budovaní vášho vysnívaného tela do svadobných šiat alebo len tak, pre vlastné potešenie.