Uletené svadobné zvyky zo sveta

Na Slovensku to všetci určite veľmi dobre poznáte. “Vienok sňať alebo hlávku sťať“? Klasika, ktoré nesmie chýbať na takmer každej slovenskej svadbe. Tradícia, ktorej nadčasovosť pridáva na cene. My si však predstavíme zaujímavé, niekedy priam bizarné zvyky a tradície zo sveta.

 

 

Dve svadby v Albánsku, pľutie v Afrike

 

V Albánsku novomanželský pár nemá jednu svadbu, ale hneď dve. Nevesta a ženích totiž majú svadbu osobitne. Nevesta ju má tri dni (od piatku do nedele). Na oslavu nevesty príde ženích v sobotu. Nezdrží sa však dlho, príde len rozkrájať tortu a zatancovať si prvý novomanželský tanec. Hneď aj odchádza a v nedeľu už ženích oslavuje sám. Afričania si svoj svadobný dress code ozvláštňujú o turban, ktorý je z rovnakého materiálu ako svadobné šaty. Aby toho nebolo málo, počas svadobného obradu na seba ľudia pľujú. Áno, čítate správne, pľujú! Potom, ako otec nevesty svojej dcére požehná, jej pľuvne na hlavu a na prsia. V Mauritánii musia budúce nevesty pribrať. V tejto islamskej republike v Afrike muži posielajú svoje nevesty na tzv. “tukové farmy“.  Vraj - pribrať do krásy.

 

O svadbe Mongolov rozhodne kura

 

V Mongolsku, tiež i v Číne, rozhodne o dátume svadby novomanželov rozporciované kura. Ich presný dátum potvrdí pečeň kurčaťa. Ak je zlá, pokračuje sa vo výbere a hľadaní dátumu ďalej. Myslíte, že všetky tie kurčatá aj jedia, či ich skôr hneď zahodia, keďže im pokazili ich vysnený dátum? V Škótsku žena rodine budúceho manžela dokazuje svoju lásku veľmi svojsky! Priviaže sa ku stromu a všetci okoloidúci môžu po nej hádzať odpadky a vajíčka. Bizarné, čo poviete? Vo Švédsku letia bozky jedna radosť! Každý hosť smie nevestu pobozkať, ak sa však ale vzdiali, na rad nastupujú ženy, ktoré môžu pobozkať ženícha.

 

 

Plačúca nevesta v Číne

 

Medzi ozaj uletenú tradíciu patrí tá v Číne. Nevesta pochádzajúca z oblasti Tujia musí pred svadbou mesiac plakať. Hodinu denne a nie sama, spolu s ostatnými ženami v rodine. Čudesná príprava na to, že manželstvo nie je prechádzka ružovou záhradou. V Rumunsku trvá únos nevesty minimálne dva dni, inak by si muž ženu vôbec nezaslúžil.  Na záver vás pobavíme tradíciou z Jávy, kde sa za svadbu, ako inak, aj tu platí. Nie však peniazmi, ale krysími chvostíkmi (presnejšie v počte dvadsaťpäť kusov). Pri rozvode si manželia “zacvakajú“ a priplatia o ich dvojnásobný počet.

 

 

Zákaz v Malajzii

 

Ak ste si mysleli, že vás už nič nedokáže prekvapiť, zjavne nepoznáte zvyk v Malajzii. Komunita Tindong dáva novomanželom prísny zákaz. Pýtate sa aký? Chodiť do kúpeľne a na záchod nepretržite tri dni a tri noci. Ak by pár šiel na záchod, žena by podľa nich mohla byť neplodná, ba dokonca, by mohlo dieťa umrieť. Aby teda na toaletu naozaj nechodili, po celý čas ich stráži dozor, ktorý ich kŕmi trochou jedla a piť im dáva dúšky vody.

 

Stále vám príde naše jedenie z jedného taniera, hádzanie kytice či odčepčenie nevesty ako zvláštna tradícia?