Vedeli ste, že 28.júl je venovaný rodičom?

Deň rodičov

 

Vychovali nás, venovali nám všetok svoj voľný čas, robili pre nás možné aj nemožné. Vždy pre nás chceli len to najlepšie, a hoci sa niekedy mohlo zdať, že sa nám až príliš miešajú do života a niekedy ho chcú priam riadiť, opak bol pravdou. Práve oni sa snažili spraviť všetko preto, aby sme na tvári mali úsmev a boli skutočne spokojní. Viete o tom, že 28. júla si každoročne pripomíname Deň rodičov?

 

 

Kedy vznikol?

 

Vznik tohto významného pamätného dňa sa datuje do roku 1994 – v USA vtedajší prezident Bill Clinton podpísal na Kongrese uznesenie, ktorým uznal a podporil úlohy rodičov pri výchove detí. Bezpochyby si zaslúžia úctu, rešpekt za ich starostlivosť, výchovu, hodnoty, ktoré svojim deťom venujú. 

 

Deň rodičov je príležitosťou na vyjadrenie vďaky a lásky rodičom.

Oslavy môžu zahŕňať:

 

  • Rodinné stretnutia: Trávenie času s rodinou a spoločné aktivity.
  • Darčeky a prejavy vďaky: Malé darčeky, kvety, alebo ručne vyrobené predmety na vyjadrenie ocenenia.
  • Spomienkové aktivity: Prezeranie starých fotografií a spomínanie na spoločné zážitky.
  • Podujatia v komunitách: Organizovanie podujatí a workshopov zameraných na posilnenie rodinných väzieb.
  •  

Koho z vás vychovali?

 

Rodičia sa už od útleho detstva snažili o čo najlepšiu východu svojich detí. Viedli ich k láske, pokore, mravnému spôsobu života, čo je iste základom každej správne fungujúcej rodiny. V dnešnej dobe sa väčšmi túžime stretávať so slušnými ľuďmi, ktorí dokážu byť ľudskí, empatickí a v danej chvíli sa zachovajú čestne a láskavo.

Preto vďačme svojim rodičom za to, že sa nám venovali a viedli nás k hodnotám, na ktorých by dnešný svet mal stavať. Vážme si ich čas a úsilie, vďaka ktorému môžete byť tými, kým sme. 

 

 

Venujeme im dostatok času?

 

Napriek tomu, že sa z nás stali dospelí ľudia, ktorí sa osamostatnili, nezabúdajme na svojich rodičov. Navštevujme ich, trávme s nimi voľný čas. Prekvapme ich nápadom ísť niekam na výlet, určite to ocenia a odídu na chvíľu zo stereotypu, v ktorom dennodenne žijú. 

Nekupujme si ich darmi (iste, i tie vedia mnohokrát potešiť a padnúť vhod), najväčším darom je náš čas. Ten im nikto a nič nevynahradí, myslite na to stále, nielen v zlých časoch, keď sa nemáte komu zdôveriť a nemá vám kto pomôcť, ale práve aj v tých dobrých, keď máte okolo seba množstvo priateľov a prežívate spokojné a šťastné obdobie.

 

Pomáhate rodičom?

 

Aj keď máte svoju domácnosť, o ktorú sa je potrebné starať, neustále čosi robiť, nezabúdajte na rodičov. Rokmi im ubúda na sile, na všetko sú sami dvaja a iste radi privítajú vašu pomoc. 

Netvrdím, že by malo ísť o čosi svetoborné, na mysli mám skôr každodenný chod života, ktorý je spojený s množstvom nevyspytateľných povinností. U žien môže ísť o bežné upratovanie, ktoré iste vaša mamka privíta. Alebo také umývanie okien, ktoré nie je jednoduché. Ponúknite sa jej a prekvapte ju, že chcete prísť a poupratovať. Určite bude ohúrená a verte, že vašu láskavú pomoc neodmietne. Spravte si spoločný deň, navarte, doprajte kávu, spojte príjemné s užitočným.

Ak ide o mužské práce, tých je v domácnosti nespočetne. Potrebuje otec s čímsi poradiť, ako má daný problém riešiť? Skúste mu navrhnúť, že mu pomôžete. Dohodnite si dátum, vezmite monterky, pivo a strávte spoločný, príjemný, efektívne využitý čas. 

 

Teraz je rad na vás

 

Rokmi sa karta obráti, a tak, ako sa o vás kedysi starali v detstve rodičia, prídu časy, keď vašu pomoc a starostlivosť budú potrebovať rovnako aj oni od vás. Cítia rodičia vašu ochotu, ústretovosť a lásku spojenú s ich prípadnou opaterou? Dali ste im niekedy najavo, že raz, keď nebudú vládať, ste tu pre nich a budete sa o nich starať?

Ide o individuálnu situáciu v každej rodine, ktorá závisí od možností, práce, povinností a rodinných okolnosti tej-ktorej rodiny. Rovnako tak, koľkí ste súrodenci a ako si dokážete rozložiť čas. V každom prípade však dajte rodičom najavo, že sa nemusia obávať, že v ťažkých časoch sa nebudú mať na koho obrátiť. Majú vás – deti, ktoré s láskou vychovali, oddali im celý svoj život a raz budú potrebovať aj vašu pomoc a lásku.

 

 

Deň rodičov každý deň

 

Pri sviatku Dňa rodičov majme na pamäti významnú rolu, ktorú práve v našom živote zohrávajú naši rodičia. Ide o ľudí, bez ktorých by sme na tomto svete neboli. Ide o ľudí, ktorým môžeme vďačiť za to, kým sme. Ide o ľudí, ktorí nás nikdy nesklamali, neotočili sa nám chrbtom, ale prijali nás a s láskou otvorili svoje náručie. Vážme si ich preto každý deň, nečakajme na výnimočnejšie momenty, práve teraz je čas objať ich a povedať im úprimné „mám vás rád/rada.“

 

 

 

Kategória: Za oponou

Rozsah: dlhý článok (2 normostrany)

približná dĺžka čítania: 5 min

Autor: Zuzana Wagnerová

 

 

http://www.lkstudio.sk/

https://www.instagram.com/lkstudio_lkstudio/

https://pribehsvadby.sk/