Musí byť svadobná cesta len pri mori?

Musí byť svadobná cesta len pri mori?

 

Vysnívané svadobné chvíle razom striedajú medové týždne a s nimi spojené veľké očakávania nielen z prvých manželských zážitkov, ale aj z výberu toho pravého miesta, ktoré vám utkvie v pamäti a prinesie nezabudnuteľné spomienky. Plánovanie svadobnej cesty je podobne ako samotná svadba jedným z prvých spoločných diel, ktoré vyobrazujú osobitý štýl skombinovaný s originalitou a jedinečnosťou novomanželov. Popasovať sa však s výberom destinácie, ktorá by dotvorila kúzelnú atmosféru a zároveň splnila túžby po dlho očakávanej svadobnej ceste môže byť často náročným krokom. Napriek tomu, že prvé priečky patria exotickým a prímorským destináciám, sa dnes mnohí mladomanželia rozhodnú vystúpiť z radu a zvoliť si,  či už romantiku pod holým nebom, dobrodružstvo po historických chodníčkoch alebo adrenalín priamo v oblakoch. Neexistujú žiadne pravidlá na to, ako si vytvoriť tie najkrajšie životné spomienky.

 

 

 

Klasika so štipkou vlastného záujmu

 

Aj keď budú vaše kroky jasne smerovať k plážovej romantike a obľúbeným prímorským destináciám, nemusí to nutne znamenať, že celé medové týždne sa budú niesť v rovnakom duchu. Pohodlné plážové ležadlo a upokojujúce šumenie morských vĺn môžu vystriedať dobrodružné a adrenalínové aktivity, pričom väčšinou za týmito aktivitami ani nemusíte chodiť ďaleko. Rekreačné komplety a areály totiž ponúkajú veľa možností na relaxáciu a nezaostávajú ani s o niečo akčnejšími zážitkami. Ak však patríte k ľuďom, ktorí preferujú pevný piesok pod nohami, relax na pláži môžete ozvláštniť nestarnúcim plážovým volejbalom, tenisom alebo bedmintonom. Morské vlny vám zase ponúknu jedinečný zážitok z plávania a pre odvážlivcov je tu celý zoznam vodných športov, ktoré stojí za to vyskúšať. Objavovanie života pod morskou hladinou patrí medzi najobľúbenejšie morské aktivity, ktoré vám zaručia nezabudnuteľný zážitok a priblížia vám vizuál podmorského sveta. Za skúšku odvahy stojí aj surfovanie, windsurfing a vodné lyžovanie v srdci Karibiku, avšak s menšou dávkou rovnováhy. Inšpiráciu, ako by mohli vyzerať medové týždne v prímorskom raji vám ukáže aj toto video.

Romantické a zároveň športové prostredie vám ponúkne jachting s veľkolepým výhľadom na more a zapadajúce slnko. Okrem dobrodruhov si v prímorských oblastiach prídu na svoje aj priaznivci historických zákutí. Od múzeí cez historické centrá miest až po rozprávkové hrady a kaštiele. A ešte o mnoho viac sa skrýva v historickom čare každého mesta. Pri poznávacom výlete si môžete vybrať z priameho osobného sprievodu, alebo sa spoľahnúť na vlastné schopnosti, prípadne pri najviac navštevovaných miestach sa môžete stretnúť aj s mobilnou aplikáciou, ktorá vás miestom prevedie vo vami vybranom jazyku. Čarovné chvíle zažijete v tematickom Taliansku, Chorvátsku či v Turecku a Egypte s nezameniteľným prostredím.

 

Pod holým nebom

 

Výber svadobnej cesty je natoľko subjektívnou záležitosťou, že žiadna možnosť nie je nesprávna. Či už ste milovníkmi prírodných krás, alebo vás všade lákajú len dobrodružstvá, medové týždne strávené vo voľnej prírode sú tou správnou voľbou, ktorú neoľutujete. Ide tiež o cenovo veľmi prístupnú možnosť, ktorú ocenia najmä tí mladomanželia, ktorí majú obmedzený rozpočet, alebo nie sú ochotní minúť svoje úspory. Postačí totiž len niekoľko nevyhnutností, ako spacák, karimatka či ruksak. Pokiaľ nočnej prírode ale úplne nedôverujete dostatočnú bezpečnosť vám poskytne stan. Pri tomto type svadobnej cesty totiž závisí len od vás, ako dlho bude trvať a či ju strávite len na jednom mieste, alebo sa budete každé ráno budiť na inej svetovej strane. Výhodou je tiež, že takéto medové týždne možno stráviť bez problémov aj na Slovensku či v okolí vášho domova, a tak ušetríte aj na samotnej doprave nemalú sumu.

 

 

Pre nenáročných aj zaneprázdnených

 

S trvaním svadobnej cesty je to vždy individuálne, ale väčšinou platí, že ak do zahraničia, tak aspoň na týždeň. Samozrejme, nie všetkým vyhovuje odpútať sa od každodennej rutiny na celé dni, a tak je v týchto prípadoch obľúbenou voľbou víkendový wellness pobyt, prípadne predĺžený víkend v kúpeľoch. U nás na Slovensku sa nachádza množstvo hotelov a ubytovacích zariadení, ktorých súčasťou je relaxačné centrum s pestrými službami.  Novomanželia si môžu užiť celú škálu masáží, saunu, vírivku, soľnú jaskyňu alebo bazén, a to všetko aj v absolútnom súkromí. S výberom pobytu vám pomôže aj cestovná kancelária s prehľadným zoznamom možností. Plnohodnotný relax ponúkajú aj významné kúpeľné mestá, ktoré novomanželov vždy vítajú s otvorenou náručou. Od luxusných tatranských grandhotelov až po štandardné rekreácie pre nenáročných ponúka napríklad cestovná kancelária Sorger.

 

Pre milovníkov hôr

 

Svadobná cesta v horách je plná tých najrozličnejších cieľov, a preto je aj ideálnou voľbou pre tých, ktorých fascinuje príroda a jej krásy. Či už túžite zdolať spoločne najvyšší vrch slovenských hôr alebo si len do sýtosti užiť zasnežené svahy v Tatrách, je len na vás, ale v každom prípade je horské prostredie tou správnou terapiou pre dušu a psychiku. Príjemné letné teploty sú ako stvorené pre horskú turistiku a celodenné spoznávanie tajomstiev hôr. Zvoliť si môžete aj cykloturistiku, pohodlné lanovky alebo o niečo náročnejšie lezenie. V plnej sile sa hory predvedú aj v zimných mesiacoch, kedy svoje brány otvárajú lyžiarske strediská. Prvá manželská lyžovačka je teda skvelým spôsobom, ako začať dlho očakávaný spoločný život a zažiť romantickú atmosféru v srdci hôr.

 

 

Čaro veľkomesta

 

Okrem pláže a hôr vám medové týždne môže ozvláštniť aj moderná mestská architektúra, umelecké skvosty v galériách alebo len výhľad na typickú panorámu mohutných stavieb. Milovníci mestskej atmosféry si prídu na svoje aj v prestížnych reštauráciách, luxusných hoteloch či v celosvetovo známych monumentoch. Umelci a nadšenci tejto umeleckej sféry iste radi navštívia galérie a užijú si obľúbené výstavy fotografií, portrétov, sôch alebo obrazov s niekoľkomiliónovou hodnotou. Charakteristický hluk tu striedajú preplnené ulice a v takom Paríži, New Yorku alebo Londýne aj neustále obsadené hotely. Ak teda plánujete ísť týmto smerom a nazrieť do zákutí svetových metropol, určite si rezerváciu nenechávajte na poslednú chvíľu.

 

 

Do neznáma

 

Pravdepodobne to znie trochu neuveriteľne, ale na svadobnú cestu sa môžete vydať aj bez akéhokoľvek plánovania. Kľúčová je spontánnosť a túžba po neznámom dobrodružstve, ktoré ostáva prekvapením aj pre samotný pár. Ak vás láka chuť nepoznaného a neznámeho a zároveň si nepotrpíte na luxusné ubytovanie a exkluzívne menu, podniknite dobrodružnú cestu vlastným, požičaným či prenajatým autom a všetko ostatné vrátane ubytovania vyriešite až na mieste. Takáto neistota však môže byť pre niekoho doslova postrachom, preto je potom vhodné poistiť sa obytným karavanom, s ktorým vás nič neprekvapí. Miesta výlučne určené pre obytné vozidlá nie je problém nájsť v žiadnej krajine, a teda nie je tu obmedzenie ani v rámci cieľových destinácií. Exkluzívny karavan si môžete prenajať, alebo rovno kúpiť po kliknutí sem.

 

 

Adrenalín na každom kroku

 

Pre dobrodruhov s nadmernými zásobami odvahy stojí za to zvážiť tento typ svadobnej cesty. Adrenalínové zážitky sú totiž samé o sebe nezabudnuteľné a v spojení s prvou manželskou rekreáciou dokážu vytvoriť celý album vytúžených spomienok. Možností je nespočetne veľa, a teda to pravé si tu nájde naozaj každý pár. Väčšinou však ide o aktivity, pri ktorých je potrebné počítať aj s určitým rizikom, preto je plánovanie na mieru podľa individuálnych schopností nevyhnutné. Medzi populárne skúšky odvahy patrí bungee jumping na Štrbskom plese, skydiving alebo zoskok padákom v slovenských končinách a tiež psie záprahy v Donovaloch či v Oravskej lesnej. Jedinečný zimný zážitok si môžete rezervovať za dostupné ceny v Park Snow Donovaly.

 

 

Za hranice Slovenska by ste však museli vycestovať napríklad za zážitkom jazdy na povestných štvorkolkách v najstaršej púšti Namib a ďalších púštnych oblastiach. Ak túžite zažiť na vlastnej koži nebezpečenstvo podmorského sveta, existuje možnosť dostať sa pod morskú hladinu v bezpečne uzavretej klietke a hľadieť priamo do žraločích očí. Viac ako polhodinový zážitok so žralokom bielym vám ponúkne Birkenhead House v južnej Afrike, so žralokom leopardím sa môžete stretnúť v Mozambiku a viac ako päť vzácnych druhov žralokov sa voľne pohybuje na Fidži. Svoj vysnený zážitok si ľahko vyberiete priamo na Zľavomate, kde si ľahko porovnáte služby a ceny.

 

Miesto, s ktorým sa zžijete

 

V prípade, že sa stále neviete rozhodnúť, alebo žiadny so spomínaných typov vás neoslovil, jednoducho nájdite miesto, ktoré vás oboch láka. Spomenúť možno safari a dobre známe vozidlá, ktoré vám ukážu obraz skutočnej africkej prírody a voľný život zvierat, ktoré v našich končinách nájdeme len v zoologických záhradách. Celosvetovú povesť má národný park Serengeti a celkovo Tanzánia ako krajina kraľuje v ponuke safari výletov. Nezaostávajú však ani ďalšie africké krajiny, ako Keňa, Uganda či Rwanda.

Určitým typom svadobnej cesty môže byť aj rekreácia s hravým podtónom. Naplánujte si návštevu niekoľkých zábavných parkov a naplno si užite všetko, o čom ste ako deti snívali. Už žiadne výškové ani vekové limity a tiež žiadne obmedzenia pri cukrovej vate, pukancoch alebo zmrzline. Zavítajte do európskeho Disneylandu, alebo si to namierte rovno do slávnej Kalifornie. U našich susedov si naplno užijete atrakcie v najlepšom rakúskom zábavnom parku - v Prateri s viac ako 250 atrakciami a aj tie najnáročnejšie podmienky spĺňa lunapark Energylandia v poľskom Zatore. Ak máte odvahy na rozdávanie vo Ferrari World v Abu Dhabi na vás čaká momentálne najrýchlejšia horská dráha na svete.

 

 

Súčasťou hádam každej svadobnej cesty je neodmysliteľne aspoň jedna fľaša aj toho najobyčajnejšieho vína. Ak sa vám ale okrem rozprávkovej romantiky tento nápoj spája aj s jeho históriou či samotnou prípravou a vo vínnom lístku sa vždy rýchlo zorientujete, vytvorte si zoznam tých najprestížnejších a najznámejších vínnych oblastí a navštívte ich s cieľom ochutnávky či rozšírenia svojich vedomostí o tomto nápoji.

Dokonalé miesto na medové týždne nemusíte nutne hľadať iba na súši, ale vybrať si môžete aj z pestrých možností okružných plavieb. Svadobnú cestu tak strávite na šírom mori s každodenným panoramatickým výhľadom. Na výber máte z mnohých destinácií, od Karibiku cez Stredomorie až po Tichý oceán. V súčasnosti majú luxusné lode kapacitu aj niekoľko tisíc hostí, ale aj napriek tomu ide o priestor, ktorý ponúkne dostatočné súkromie pre novomanželov. Pohodlná či až luxusná kajuta v kombinácii s viacerými zastávkami lode, vďaka ktorým spoznáte mnohé neznáme miesta či ochutnáte miestne špeciality, vám zaručí celú kopu zážitkov a spomienok s morskou príchuťou. Ak nemáte predstavu o tom, aké vody by boli pre vás to pravé orechové, cestovná kancelária Invia vám so svojím širokým výberom isto uľahčí situáciu. 

 

 

Unikátne medové týždne môžu byť aj výsledkom jedinečného ubytovania. V obľúbených slovenských oblastiach s bohatými možnosťami rekreácie len nedávno začali vyrastať čarovné domčeky na stromoch s čisto naturálnym vzhľadom, ktorý dokonale zapadne do horského prostredia. Netypické ubytovanie v korunách stromov vás čaká v liptovskom raji, v Donovaloch a po novom aj v Bojniciach. Interiér každého domčeka je starostlivo navrhnutý tak, aby vám zabezpečil nadštandardné pohodlie s nezameniteľnou vôňou dreva.

 

 

 

Odkazy a prepojenia:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=CPIXdj7jE30&feature=emb_logo

https://www.sorger.sk/wellness-pobyty

https://www.prenajom-karavany.sk/karavany-na-prenajom/

https://www.parksnow.sk/zima/atrakcie-psie_zaprahy.php

https://www.zlavomat.sk/bratislava/zabava-a-volny-cas/adrenalinove-zazitky?_gl=1%2Au2rtyq%2A_up%2AMQ..

https://www.disneylandparis.com/en-int/?country=SK

https://disneyland.disney.go.com/

https://www.slovaklines.sk/sk/en/about-us4/slovak-lines-foundation-deduplicate-cjxncsh9i02fm0imtqej0fzf7/blog/prater-vo-viedni

https://energylandia.pl/sk/

https://www.invia.sk/poznavacie/plavby/

https://nastrome.sk/

https://www.wildhouse.sk/

https://www.treehouse.sk/


 

Popis obsahu článku:

Naplánovanie vysnívanej svadobnej cesty dokáže často mladomanželom narobiť poriadne starosti, a preto vám prinášame inšpirácie na nápadité, klasické aj netradičné medové týždne. Stráviť ich môžete v luxuse, v oblakoch, na lodi či v lunaparku.

Dĺžka čítania: 5,5 min