Papierovačky pred a po svadbe. Ako na nič nezabudnúť?

Zoberieme sa. Tá veta znie tak krásne a jednoducho. Je plná lásky a dáva prísľub krásnej budúcnosti. Všetci to poznáme z rozprávok: „A žili šťastne...“ Také jednoduché to ale nebude!

Verte alebo nie, samotná svadba dokáže preveriť celý váš vzťah. Ak teda neplánujete úlet vo dvojici niekde na exotickej dovolenke (so svedkom v podobe dvojníka Elvisa Presleyho), či formálnu „rýchlovku“ na úrade, a tešíte sa na klasickú svadobnú veselicu, máte veru čo organizovať.

Pozrieme sa spolu na základné veci, ktoré musíte pred svadbou (a aj po nej) vybaviť či nachystať. Verte, že rada, aby ste čo najviac vecí delegovali na svadobnú agentúru, má v tomto prípade skôr racionálny než komerčný charakter. Pokiaľ však nemáte naozaj bezodný rozpočet, väčšinu vecí si musíte tak či tak naplánovať (a vybaviť) sami a dá vám to riadne zabrať.

 

Jednoduché riešenie?

 

Základom je napísať si všetky body a postupne ich vyškrtávať. Moderní použijú svoj mobil či tablet, my technicky „skúsenejší“ sa spoľahneme na papier a ceruzku. V tomto prípade nie je dobré zahrávať sa s vyššou mocou. Je lepšie pamätať si na heslo, že ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to zaručene pokazí.

 

Čo treba vybaviť pred svadbou

 

1.         Rezervácia matriky, prípadne kostola či iného obradného miesta

Zásadné úkony, ktoré je dobré, naplánovať si ako prvé, pretože na nich napokon všetko stojí (a často, žiaľ, aj padá).

 

 

2.         Rezervácia priestorov na svadobnú hostinu (musí sedieť s predchádzajúcim bodom)

Odporúčame mať v zálohe aj alternatívne priestory. Je štatisticky dokázané, že toto býva v mnohých prípadoch onou povestnou Achilovou pätou svadby. Stačí napríklad jeden preseknutý kábel či problém s kanalizáciou. Nejeden pár by vám mohol rozprávať, ako hľadali nové miesto na svadobnú hostinu necelých 24 hodín pred svadobným obradom.

 

3.         Rezervácia svadobného fotografa

Háklivá záležitosť, pretože tí naozaj dobrí sú zarezervovaní na mesiace dopredu. Výber kvalitného (nie predraženého) fotografa je však téma na celý ďalší článok.

 

4.         Rezervácia kaderníčky a kozmetičky (pre nevestu)

Odporúčame nájsť niečo aspoň o trocha lepšie, než známu z paneláku, ktorá občas niekoho namaľuje v piatok na zábavu. Bez urážky, aj tu sa dá nájsť kvalitný a skúsený človek, no je rozdiel byť namaľovaná či zmaľovaná.

 

5.         Výber svadobného oblečenia

Pod túto položku si podľa vlastných predstáv rozpíšte celý obrovský „podzoznam“, ktorý začína u svadobných šiat a končí... No jednoducho býva riadne dlhý a bez neho sa „občas“ na niečo zabudne.

 

 

6.         Obrúčky

Trendom pre rok 2020 sú vraj štíhle talianske obrúčky so vzorom, no keďže ich budete nosiť minimálne pol storočia, odporúčame vám úplnú jednoduchosť. Tá pasuje ku všetkému a nezačne časom nudiť.

 

7.         Zabezpečenie jedla, nápojov, alkoholu a obsluhy, či dohodnutie cateringu

Poznáte tie svadby, na ktoré prídete a čakáte celú večnosť, kým sa k vám dostane nejaký ten hlt chutného jedla? A to si ešte predstavte, koľko vytvorenie takého „menu“ stojí a o koľko sa predraží oproti reálnym nákladom.

Čo tak spraviť stravovanie prostredníctvom bufetu (švédske stoly) a servírovať iba „welcome“ predjedlo či polnočný dezert (prípadne kapustnicu)? Úplne zodpovedne sa môžeme podpísať pod to, že dostatok chutných rezňov, grilovanej krkovičky, bohatých šalátov a príloh porazí akékoľvek špeciálne menu, ktoré vám ktokoľvek odporučí. Rovnako to platí v prípade vegetariánskej alternatívy. Bufetový štýl stravovania na svadobnej hostine jednoducho nič neprekoná a za menej peňazí dostanete (omnoho) viac muziky.

 

 

8.         Výber svadobnej torty a dezertov

Torta musí byť chutná. Torta musí byť veľká. A svadobná torta musí byť pekná. Mnoho malých výrobcov cukroviniek vám ponúkne individuálne riešenie. Základom je, prečítať si referencie – dobrý, pekný a chutný produkt hneď neznamená aj spoľahlivosť pokiaľ ide o dodanie.

 

9.         Výber a termín pre svadobnú kyticu.

Trendom pre rok 2020 sú lúčne kvety. V tomto prípade sa ale pokojne nechajte inšpirovať svojimi romantickými predstavami a doprajte si kyticu svojich snov.

 

10.  Doprava hostí.

Je dobré určiť zodpovednú osobu, ktorá „unavených“ hostí v poriadku odvezie domov, či na miesto kde sú ubytovaní. Skúsení organizátori nedajú dopustiť na klasický svadobný autobus, ktorý je niekedy nevyhnutnosťou.

 

11.  Výzdoba priestorov a svadobného automobilu.

Opäť niečo pre profesionálov, ktorí majú skúsenosti a odbremenia vás od nekonečného vymýšľania vecí, ktoré už dávno vymyslel niekto pred vami. Verte, že v tomto prípade nie je nad výber jedného z hotových riešení.

 

 

12.  Hudobná produkcia.

Vlastný playlist, DJ, alebo rovno hudobná skupina? Túto oblasť naozaj nepodceňte. Mnohí to spravia a potom sú sklamaní. Správne „ozvučenie“ je bezpochyby korením svadby a dodá jej jedinečnú atmosféru. Dobrý DJ dokáže pružne reagovať na publikum, rómska či ľudová kapela dodá úplne iný rozmer. Ak sa predsa len rozhodnete pre vlastnú produkciu, nezabudnite, že žánrom „oldies“ nikdy nič nepokazíte!

 

13.  Hostia, pozvánky a menovky pre hostí.

Veľká, alebo malá svadba? Svadby do osemdesiat ľudí vraj majú celkovo lepšiu atmosféru, pretože spájajú skôr užší okruch známych. Na druhej strane ­– každý z nás má úplne iné rodinné zázemie a rozhodovať budú aj financie. Pozvánky a menovky môžete nechať na profesionálov, väčšinou sú súčasťou väčšieho balíka služieb.

 

14.  Prípadné ubytovanie pre hostí.

Najmä ak pozývate starších členov širšej rodiny, ktorí k vám pocestujú zďaleka, je dobrým zvykom postarať sa im o nocľah.

 

15.  Ubytovanie pre mladomanželov.

Možno to vyzerá ako zbytočnosť, no svadobná noc v o niečo luxusnejšie zariadenom (či exotickejšom) prostredí predstavuje povestnú čerešničku na torte. Rovnako tak aj raňajky do postele, všetky ďalšie príjemné veci a leňošenie bez nutnosti upratovať.

 

16.  Naplánovanie svadobnej cesty.

V dnešných časoch zažíva svadobné cestovanie útlm, pretože človek nikdy nevie, aké obmedzenia ho na tom ktorom mieste zastihnú. Riešením je orientovať sa na domáce prostredie. Mnohí ľudia, ktorí precestovali celý svet, sú udivení, aké krásy ponúka naše malé Slovensko.

 

 

Na čo nezabudnúť po svadbe

 

1.         Vyzdvihnutie sobášneho listu a vybavenie si dokladov, ktorých sa dotýka prípadná zmena mena.

Ak si jeden z partnerov zmení priezvisko, čaká ho bonusová „tour“ po úradoch. Že by sa to u nás malo dať všetko spraviť z jedného miesta „online“, keďže Slovensko už investovalo stovky miliónov eur do projektov v oblasti IT? Zabudnite. Treba si vybaviť nový občiansky preukaz, pas, vodičský a technický preukaz, kartu poistenca a zmenu ohlásiť aj do sociálnej poisťovne. Nezabudnite na ďalšie štátne či súkromné inštitúcie, ktoré pracujú s vašimi osobnými údajmi, ako napríklad banka či váš mobilný operátor. Opäť vás zachráni jedine odškrtávací zoznam.

 

2.         Užitie si svadobnej cesty.

 

3.         Nekonečné zdieľanie svadobných fotografií a statusov.

 

Veríme, že posledné dva body nepotrebujú žiadny komentár. Rovnako dúfame, že sme vás týmto zoznamom neodradili od úžasného životného kroku. Tak ako veľa iných vecí, ktoré vás stoja nejakú tú energiu (a zopár tých nervov), aj svadba a všetko s ňou spojené jednoducho stojí za to!