Výročia svadieb. Ktorá vás čaká najbližšie?

Každý z nás sníva zamilovať sa tak, že už pri prvom pohľade vidí oboch ako spolu sedia na terase so zvráskavenými rukami. Láska je krásna vec a podarené manželstvo tiež. Pozrite sa s nami na mená výročí svadieb. Ktoré oslavujete vy?


Deň svadby: Biela svadba

Niekedy sa jej hovorí aj Zelená svadba. Toto výročie oslavuje každý

 

9 mesiacov: Pivová svadba

 

V minulosti sa oslavovalo aj takéto výročie. Vtipne sa nazývalo aj somárska svadba – tým sa narážalo na manželov, ktorí nedokázali od svadby počať dieťa.

 

1.výročie: Bavlnená svadba

Pomenovanie je viac ako jasné. Rok po svadbe by sa manželia mali mať stále ešte ako v bavlnke.

 

2.výročie: Papierová svadba

Manželstvo je stále ešte čerstvé, v podstate nepopísaný list papiera, ktorý čaká na množstvo ďalších zápisov: spoločných zážitkov, skúseností, výchovy detí ap.

 

3.výročie: Kožená svadba

Prichádza prvá kríza v manželstve. Tretí rok býva zlomový a preto ho treba spevniť. Ak ho manželia prejdú bez problémov, ďalšie roky budú ešte pevnejšie. Pevnejšie ako najpevnejšia koža.

 

4.výročie: Kvetinová svadba

Pre štvrté výročia svadby je typické množstvo kvetov a kvetinovej výzdoby na oslave. Na svoje si tak prídu najmä ženy.

 

5.výročie: Drevená svadba

Kedysi boli známe päťročnice alebo päťročný plán rozvoja ako základný nástroj riadenia socialistického hospodárstva. Päťka je dôležitá aj v manželstve a drevo v názve symbolizuje pevné a dlhé manželstvo. Drevo je predsa trvanlivý, prírodný materiál.

 

6.výročie: Železná alebo Plechová svadba

Železo je tvrdý kov a symbolizuje pevnosť manželstva po šiestich rokoch. Niekedy sa nazýva aj plechová svadba. A je tiež upozornením, aby sme ďalej spevňovali náš zväzok.

 

Výročie po 6 a pol roku: Zinková svadba

Čudné výročie, však? Skôr také polvýročie, ktoré upozorňuje na to, že aj manželstvo podobne ako pozinkovaný riad, je potrebné z času na čas vyleštiť. Starať sa oň a nezabúdať. Blíži sa totiž ďalší kritický rok…

 

7.výročie: Medená alebo vlnená svadba

Aj siedmy rok manželstva býva označovaný za kritický, dokonca za najbližšie k rozvodu. Názov výročia v sebe nesie podobnú symboliku ako pri predchádzajúcom výročí. Meď sa dokáže lesknúť krásne ako zlato, ak sa o ňu dobre staráme. Ale ak na ňu zabúdame, môže byť matná a pokrytá „patinou“. Preto by manželia mali v tomto období viac myslieť na toho druhého, dopriať si a užívať.

 

8.výročie: Bronzová svadba

V minulosti sa zvykli manželia obdarovávať na ôsme výročie lesklými predmetmi do domácnosti, najčastejšie išlo o kuchynský riad.

 

9.výročie: Hlinená svadba

Manželstvo prežilo kritické roky, je zabehnuté a treba ho len zveľaďovať. Naďalej sa zariaďuje domácnosť, najmä predmetmi z hliny.

 

10.výročie: Cínová alebo Ružová svadba

Prvé okrúhle výročie. Desaťročie. Dekáda. Poznáme ho aj pod názvom Deň ruží. Pri oslavách sa tancuje s červenými ružami a partnerka by mala dostať veľa kvetov, takže páni – máte inšpiráciu na darček. No a partner zasa dostáva zvyčajne predmety z cínu, napr. poháriky na víno či cínových vojačikov. V minulosti zvykli hostí na oslavu tohto výročia svadby pozývať hlavný družba a družička.

 

11.výročie: Oceľová svadba

Dve jednotky, dvaja manželia, dve osobnosti, ktoré sa už naučili spolu žiť. Na toto výročie sa obdarovávajú poslednýkrát predmetmi z kovu – z ocele. Zvyčajne dostávajú praktické darčeky, najmä pomôcky do kuchyne.

 

12.výročie: Hodvábna svadba

Tucet sa naplnil. Tvorí pevný zväzok. A presne taký je hodváb – pevný materiál, ktorý je však na povrchu hladký, jemný a príjemný. Tak ako vydarené manželstvo, ktoré trvá už dvanásť rokov.

 

13.výročie: Krajkovaná alebo Čipkovaná svadba

Nešťastná trinástka? Neverte tomu. Toto výročie malo kedysi veľký význam najmä pre nežné polovičky, ktoré obdarovávali čipkou. Čipka alebo krajka bola veľmi drahá a vzácna, ženy ju zvyčajne len obdivovali a túžili po nej. „Nešťastná“ trinástka bola ideálny čas dopriať a extra potešiť.

 

14.výročie: Slonovinová svadba

Slonovina je veľmi tvrdý, hutný a pružný materiál. Aj v manželstve sme sa už naučili medzi sebou komunikovať, vyhýbať sa nášľapným mínam a dopriať si. Na toto výročie sa zvykli manželia obdarovávať cennými predmetmi zo slonoviny.

 

15.výročie: Krištáľová alebo sklená svadba

Sklo je také čisté a priezračné, ako vzťah manželov po toľkých rokoch. Tu sa končí každoročné oslavovanie výročí. Vraj je to preto, lebo ak manželia spolu vydržali také dlhé obdobie, tak už stačí oslavovať len po ďalších päťročniciach.

 

20.výročie: Porcelánová svadba

Dvadsať rokov spolu si zaslúži vybrať zo skrinky vzácny porcelánový riad a podávať v ňom slávnostný obed. Porcelán je známy už od siedmeho storočia v Číne, až v 16.storočí sa začal dovážať do Európy. Symbolizuje nielen vzácnosť, ale aj zručnosť, aká je v manželstve stále potrebná.

 

25.výročie: Strieborná svadba

Štvrť storočnica. To už je pekné výročie manželského sľubu, ktorý vydržal mnohé ťažkosti a problémy. Deti väčšinou už vyleteli z rodinného hniezda. A tak sa manželia zvyknú obdarovávať striebornými prstienkami na opätovné spečatenie manželského zväzku.

 

30.výročie: Perlová svadba

Tridsať rokov spolu v manželstve? Poobzerajte sa okolo seba – hoci to nie je až tak veľa, býva to občas vzácnosť. Tak ako sú vzácne perly. Manželia sa zvyknú obdarovať darčekmi v podobe perlového náhrdelníka s tridsiatimi perlami.

 

35.výročie: Ľanová alebo korálová svadba

Ľan je tkanina charakteristická svojou výnimočnou pevnosťou. Je dokonca pevnejší ako bavlna a keď je vlhký, jeho pevnosť sa zvyšuje o ďalších 20%. A presne taký je manželský vzťah po 35 rokoch. Pevný a pružný.

 

40.výročie: Rubínová svadba

Ak sa manželia brali v dvadsiatke, tak majú práve 60 rokov a blíži sa dôchodok. V minulosti si manželia dávali do svojich obrúčok vsádzať rubín, ktorý je červeným drahokamom. Hovorí sa mu tiež kameň ohňa, vrúcnosti a lásky. A práve tá určite nechýba v takom dlhom vzťahu.

 

45.výročie: Zafírová alebo jantárová svadba

Na toto výročie si manželia nechávali kedysi do svojich obrúčok vsádzať zafír. Modrý drahokam, ktorý je známy ako kameň šťastia. Zafír je ak kameňom viery a duchovnej čistoty, ktorá isto nechýba v takom dlhom manželskom zväzku.

 

50.výročie: Zlatá svadba

Polstoročnica manželstva je dopriata málokomu. Zostať tak dlho po boku jedinej osoby je úctyhodné a nádherné. Manželia si pri tomto výročí zvyčajne vymieňajú nové zlaté obrúčky. Tie pôvodné si odložia k ostatným cennostiam a rodinným šperkom.

 

55.výročie: Smaragdová svadba

Smaragd je sýtozelený drahokam, ktorý je označovaný za kameň múdrosti a lásky. Je to tiež kameň inšpirácie a nekonečnej trpezlivosti. A tak sa dá nazvať aj manželstvo, ktoré pretrvá rokov. Smaragd tiež zvyšuje pocit jednoty, ničím nepodmienenej bezvýhradnej lásky a blahodarne pôsobí na partnerské vzťahy. Preto je symbolom 55.výročia.

 

60.výročie: Diamantová alebo briliantová svadba

Neuveriteľných 60 rokov spolu. Názov získalo výročie vďaka najtvrdšiemu nerastu a zároveň najcennejšiemu drahokamu na svete. Najdôležitejšia vlastnosť určujúca krásu drahokamu je kvalita jeho vybrúsenia. A po 60.rokoch manželstva musí byť vzťah rozhodne úžasne a príkladne vybrúsený.

 

65.výročie: Kamenná svadba

Neskutočne pevný a odolný kameň. Dokáže prehradiť vodu, odolať sile prírody. 65 rokov v manželstve je obdivuhodné.

 

70.výročie: Požehnaná alebo platinová svadba

Takémuto výročiu sa nedá povedať inak, ako požehnané. 70 rokov spoločného života symbolizuje platina, najcennejší kov. Je odolný voči korózii a využiteľný v mnohých oblastiach: v klenotníctve, stomatológii, v laboratóriách, v elektrických kontaktoch ap.

 

75.výročie: Nebeská alebo korunovačná svadba

Len málo ľudí sa dožije tohto úžasného výročia. Preto je až nebesky vzácne. Kto sa ho dožije, pôjde zaručene do neba. Iná múdrosť však hovorí, že po tomto výročí muž umrie a odchádza osvietený doneba, pretože sa na Zemi určite nenájde iný muž, ktorý by po boku jednej ženy vydržal tak dlho